Het reglement van de or of pvt

Elke ondernemingsraad moet een reglement hebben. Het opstellen ervan is vaak een lastige klus. Er zijn modelformulieren voor de eigen situatie, maar er is ook een digitaal tool waarmee je eenvoudig een reglement kunt opstellen. Voor de personeelsvertegenwoordiging (pvt) is een reglement niet verplicht, maar wel aan te raden. De SER heeft hiervoor een leidraad met een modelreglement gemaakt.

Wat staat er in het reglement?

Het reglement bevat regels over de werkwijze van de or of de pvt, bijvoorbeeld over de manier van besluitvorming, maar ook over de kandidaatstelling, de inrichting van de verkiezingen, de manier waarop de uitslag van de verkiezingen wordt vastgesteld en hoe tussentijdse vacatures worden ingevuld.

Voorbeeldreglementen

Het ‘Voorbeeldreglement or’ ondersteunt ondernemingsraden bij het opstellen van een reglement dat voldoet aan wettelijke vereisten.
Ook geeft het informatie over de taken, bevoegdheden en rechtspositie van or-leden en over afspraken tussen de or en de ondernemer.

Download hier het or-voorbeeldreglement (pdf)

Snel een or-reglement op maat

In samenwerking met Performa ontwikkelde de SER een tool die het opstellen van een reglement eenvoudiger maakt.
De tool is gebaseerd op het SER-Voorbeeldreglement en biedt een menu met verschillende keuzes waarmee een or zijn eigen reglement kan opstellen. Bij elke keuze staat een uitgebreide toelichting.

Maak jouw or-reglement op maat

Modelreglementen

Naast het Voorbeeldreglement kun je ook diverse modelreglementen downloaden en gebruiken voor een ‘vertaling’ naar de eigen situatie.

Leidraad personeelsvertegenwoordiging

Een pvt is niet verplicht een reglement te maken. Toch is het verstandig om, vooral voor de verkiezingen en voor de werkwijze, bepaalde regels op te stellen. Duidelijke regels helpen de pvt om goed te functioneren binnen de onderneming. In het modelreglement pvt van de SER vind je suggesties voor deze regels.
Download hier de Leidraad personeelsvertegenwoordiging (pdf) en het Formulier modelreglement pvt .


Medezeggenschap: dit is het en zo ga je ermee werken

Medezeggenschap: wat is het, waarom is het belangrijk en hoe kun je het zelf vormgeven? Meer over de verschillende vormen en praktische tips.