Een reglement voor de ondernemingsraad op maat

Elke ondernemingsraad moet een reglement hebben. Het opstellen ervan is vaak een lastige klus. De SER heeft een tool gemaakt waarmee een reglement opstellen vereenvoudigd wordt. Voor de personeelsvertegenwoordiging (PVT), een medezeggenschapsorgaan in kleine bedrijven, heeft de SER een leidraad met een modelreglement gemaakt.

Voorbeeldreglementen

Het Voorbeeldreglement OR ondersteunt ondernemingsraden bij het opstellen van een reglement dat voldoet aan wettelijke vereisten. Het bevat modelreglementen met toelichting en de complete tekst van de Wet op de ondernemingsraden. Daarnaast geeft het informatie over de taken, bevoegdheden en rechtspositie van or-leden en over afspraken tussen de or en de ondernemer.

Snel een or-reglement op maat

In samenwerking met Performa ontwikkelde de SER een tool waarmee het opstellen van een reglement eenvoudiger wordt.
De tool, die gebaseerd is op het SER-Voorbeeldreglement, biedt een menu met verschillende keuzemogelijkheden waarmee een OR zijn eigen reglement kan opstellen. De tool biedt uitgebreide toelichtingen bij elke keuzemogelijkheid. Bekijk de instructie video en maak daarna je eigen or-reglement op maat.

Heb je hier vragen over, stel die aan ons via medezeggenschap@ser.nl.

Modelreglementen

Naast het Voorbeeldreglement kun je ook diverse modelreglementen en modelinstellingsbesluiten downloaden en gebruiken voor een ‘vertaling’ naar de eigen situatie. Volg de link om de voorbeeldreglementen te bekijken

Leidraad personeelsvertegenwoordiging

Een goed functionerende personeelsvertegenwoordiging (PVT) is van belang voor de onderneming als geheel. Een PVT is niet verplicht een reglement te maken. Toch kan het verstandig zijn, met name voor de verkiezingen van de PVT en voor haar werkwijze, bepaalde regels op te stellen. Die regels kunnen het functioneren van de PVT binnen de onderneming ten goede komen. De SER doet daarom aan PVT’s en ondernemers suggesties voor dergelijke regels. Die suggesties zijn opgenomen in het modelreglement.

Meer informatie

Staat de informatie die je zoekt hier niet bij? Kijk bij Veelgestelde vragen.


Medezeggenschap: dit is het en zo ga je ermee werken

Medezeggenschap: wat is het, waarom is het belangrijk en hoe kun je het zelf vormgeven? Meer over de verschillende vormen en praktische tips.