Medezeggenschapsadvocaten

Soms kan de kennis en ervaring van een medezeggenschapsadvocaat goed van pas komen. Bijvoorbeeld bij een (ingewikkelde) adviesaanvraag of een verzoek om in te stemmen met een regeling die belangrijke gevolgen heeft voor medewerkers. Waar moet je op letten?

Er zijn diverse advocatenkantoren die zich toeleggen op het medezeggenschapsrecht, naast andere rechtsgebieden als arbeidsrecht, ondernemingsrecht, ambtenarenrecht etc.

Als je een zaak wilt laten voorkomen bij de kantonrechter of naar de Ondernemingskamer wilt, heb je een advocaat nodig.
In het geval van een conflict met de bestuurder kun je ook een advocaat inschakelen, maar overweeg eerst of het niet handiger is om eerst een bemiddelingspoging te doen, bijvoorbeeld via de bedrijfscommissie.

Waar moet je op letten?

  • Stel de bestuurder op de hoogte van de inhuur van een advocaat en geef vooraf een indicatie van de kosten. De or heeft geen formele toestemming van de bestuurder nodig voor de inhuur van een advocaat, een pvt wel.
  • Bedenk vooraf goed wat je van de advocaat verwacht. Omschrijf dit zo concreet mogelijk te . Benader meerdere advocaten, bespreek wat er nodig is en kies ten slotte de advocaat die goed bij de opdracht, maar ook bij de or/pvt past.