SER sluit tien jaar actieve rol in klimaatbeleid af

20-09-2022

Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord houdt op in zijn huidige vorm. Daarmee sluit de Sociaal-Economische Raad (SER) tien jaar actieve betrokkenheid af. Duurzaamheid blijft wel een belangrijk onderdeel van het SER-werk. Daarbij speelt de Commissie Duurzame Ontwikkeling (DUO) een belangrijke rol.

Skillsgerichte aanpak Rabobank: ‘een betere validering van skills kan mismatches op de arbeidsmarkt voorkomen’

20-09-2022

Er wordt steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties en kennis je met je meebrengt. Dit wordt ook wel samengevat als ‘skills’. Hoe kun je als werkgever investeren in skills van medewerkers? En hoe bepaal je welke skills je zelf kunt ontwikkelen? In deze interviewreeks komen organisaties die met een skillsgerichte aanpak aan de slag zijn gegaan aan het woord. In deel 4 spreken we met Anne Doeser, HR Innovation Lead Rabobank, en Marc Jansen, Head of People Data and Innovation bij Rabobank.

Terugblik op recente Topvrouw-benoemingen: “Als CMO bij Ordina krijg ik de kans om bij te dragen aan het imago van de IT-sector”

20-09-2022

De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

Hoe digitaal fit is jouw organisatie?

19-09-2022

Bekijk deze tool met 7 vragen voor de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging en bestuurder.

Kim Putters: ‘Een kabinet kan morgen vallen, de SER zit er overmorgen nog’

16-09-2022

Kim Putters is op 16 september officieel geïnstalleerd als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. 6 Vragen aan de kersverse SER-voorzitter over zijn visie en voornemens.

SER-verkenning: Zonder versnelling van de grondstoffentransitie worden klimaatdoelen niet gehaald

16-09-2022

De manier waarop we nu omgaan met energie, grondstoffen en materialen leidt tot klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en milieuproblemen. Om deze grote duurzaamheidsopgaven op te lossen moeten de energietransitie en de grondstoffentransitie samen worden aangepakt. Dat gebeurt nu nog onvoldoende.

Dare to be aware

13-09-2022

Carine van Oosteren, senior beleidsmedewerker bij de SER, betrapt zichzelf regelmatig op onzorgvuldig digitaal gedrag. Ze beseft dat digitaal bewustzijn noodzakelijk is en pleit ervoor dat mensen en organisaties beter leren begrijpen wat de impact is van digitale middelen. De SER-werkgroep Digitale Transitie vraagt aandacht voor een beter ontwikkeld digitaal bewustzijn en goede digitale vaardigheden met de werkbijeenkomst ‘Dare to be aware’ op 6 oktober.

Skillsgerichte aanpak Inholland: ‘Een diploma zegt niets over hoe iemand zijn of haar functie gaat uitvoeren’

07-09-2022

Er wordt steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties en kennis je met je meebrengt. Dit wordt ook wel samengevat als ‘skills’. Hoe kun je als werkgever investeren in skills van medewerkers? En hoe bepaal je welke skills je zelf kunt ontwikkelen? In deze interviewreeks komen organisaties die met een skillsgerichte aanpak aan de slag zijn gegaan aan het woord. In deel drie spreken we met Brigitta van Dalen, projectmanager arbeidsmarktbeleid, en Nelly van der Lans, manager bedrijfsvoering, van Hogeschool Inholland.

Toekomstbestendig coronabeleid vraagt om actie via doordenken scenario’s

05-09-2022

Ondanks dat de volle terrassen anders doen vermoeden, is het coronavirus niet weg. Of dit betekent dat de pandemie ons in de komende periode weer in zijn greep krijgt, weten we niet. We weten wel zeker dat we met het virus moeten leren leven. Daarmee staan regering, parlement en samenleving voor een onzekere, complexe en langdurige opgave.

Female Board Index 2022: voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd als commissaris, groei vrouwelijke bestuurders blijft achter

02-09-2022

De jaarlijkse Female Board Index 2022 laat zien dat de percentages vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij de 89 Nederlandse onderzochte beursondernemingen dit jaar gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. Zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde index dat het percentage vrouwelijke commissarissen van 33% naar 38% ging. Het percentage vrouwelijke bestuurders is ook gestegen, maar veel minder hard, van 14% naar 15%.