Nieuwsoverzicht

Kabinet stuurt voornemens voor adviesaanvragen naar SER

21-03-2019

Het kabinet is van plan de SER het komende jaar over in elk geval vijf onderwerpen advies te vragen. Dat staat in een brief van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de SER.

Digitalisering en Leven lang ontwikkelen

21-03-2019

Hoe digitaal is Nederland? Het lijkt alsof iedereen alles via computers en smartphones doet, maar is dat wel zo? Kan iedereen wel meekomen? Op de conferentie Nederland Digitaal, waar de SER vandaag een workshop over Leven Lang ontwikkelen houdt, is dit een centrale vraag.

Mariëtte Hamer pleit voor meer vrouwen in top bedrijven

20-03-2019

SER-voorzitter Mariëtte Hamer doet een appèl op bestuurders in het bedrijfsleven om meer vrouwen in topposities te benoemen. Zij doet dit in het kader van een advies dat de SER voorbereidt over diversiteit in de top van het bedrijfsleven.

SER-kennisdocument: banen veranderen, verschijnen en verdwijnen door opkomst nieuwe technologie

19-03-2019

Wat zijn de effecten van nieuwe technologieën op ons werk? Verdwijnen onze banen en worden we vervangen door AI-technieken? Of gaat vooral de aard van ons werk ingrijpend veranderen? Een nieuw kennisdocument van de SER brengt het laatste onderzoek op dit gebied in kaart.

Asbest: beschermingsmiddelen vaak niet nodig

18-03-2019

Een aantal werkzaamheden met betrekking tot asbest is minder risicovol voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Beschermingsmiddelen zijn daardoor vaak niet nodig. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere TNO en de Universiteit Utrecht.

Steven van Eijck voorzitter SER-commissie Arbeidsomstandigheden

11-03-2019

SER-kroonlid Steven van Eijck is de nieuwe voorzitter van de Commissie Arbeidsomstandigheden. Hij is de opvolger van Louise Gunning.

Informatie over schadelijkheid chemische stoffen vaak onvolledig

06-03-2019

Een derde van de Nederlandse dossiers van chemische stoffen in de Europese REACH-database is onvolledig. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. In de REACH-database zijn eigenschappen van chemische stoffen te vinden: bijvoorbeeld of ze kankerverwekkend of giftig zijn.

Verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkelingsdoelen

06-03-2019

Hoe draagt internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen bij aan wereldwijde duurzame ontwikkeling? De Sociaal-Economische Raad (SER) werkt aan een advies hierover voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 7 maart is er een brede dialoogbijeenkomst met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden.

Gedragscode juweliers- en goudsmedenbranche in werking

06-03-2019

De kleinere bedrijven in de juweliers- en goudsmedenbranche kunnen aan de slag met het Convenant Verantwoord Goud. Hiervoor hebben de brancheverenigingen Federatie Goud en Zilver (FGZ) en het Nederlands Gilde van Goudsmeden (NGG) een gedragscode opgesteld.

Zon houdt duurzame productie overeind

04-03-2019

Zonne-energie zorgde in februari dat de productie van duurzame energie nog iets groeide. Met name de laatste twee weken van de maand droeg zon flink bij.