Wat is waar? Desinformatie op het internet

21-09-2023

We krijgen dagelijks grote hoeveelheden informatie voorgeschoteld via online kanalen, waarbij actualiteiten elkaar razendsnel opvolgen. Door de overvloed aan nieuwsberichten wordt het lastiger om te weten wat echt is en wat niet. Soms kan er sprake zijn van desinformatie. Met de komst van nieuwe technologieën, zoals ChatGPT, wordt het herkennen van desinformatie steeds moeilijker. Deze ontwikkeling kan grote impact hebben op onze samenleving.

Monitor Charter Diversiteit 2022

19-09-2023

Jaarlijks onderzoekt bureau Regioplan in opdracht van de SER de inzet en resultaten van het beleid op het gebied van diversiteit en inclusie bij de ondertekenaars van het Charter Diversiteit. Dit rapport heeft betrekking op de monitoring van het Charter in 2022.

‘De ambitie moet vooral niet te bescheiden zijn’

19-09-2023

Op 12 september ontmoetten leiders van bedrijven uit de financiële sector die succesvol diverser willen worden elkaar bij de SER. Tijdens een dialoogsessie wisselden ze kennis en ervaring uit. SER Topvrouwen sprak kort voor de sessie met deelnemers Saskia Hovers (NIBC Bank) en Richard Weurding (Verbond van Verzekeraars) over hun uitdagingen en best practices. “Ambities formuleren en rapporteren, betekent beter sturen.”

Overheid, geef sociale innovatie een duwtje in de rug

15-09-2023

De Tweede Kamerleden Kathmann (PvdA), van Weyenberg (D66), De Kort (VVD) en De Jong (D66) vroegen wat de overheid kan doen om sociale innovatie vooruit te helpen. Op 14 september spraken de Kamerleden met een SER delegatie over het advies “Naar verdere succesvolle toepassing van sociale innovatie”.

Minister van Gennip (SZW) in gesprek met vertegenwoordigers van SER JP over werk en de impact van de arbeidsmarktplannen voor jongeren

15-09-2023

Op 7 september waren vertegenwoordigers van het SER Jongerenplatform in gesprek met Minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de impact van de arbeidsmarktplannen voor Jongeren. Vanuit het SER Jongerenplatform was er een leuke en gemixte club van vertegenwoordigers aanwezig: Kimberley Snijders (NJR), Elisa Weehuizen (LSVb), Rafke Hagenaars (LAKS), Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United) en Ruben Smit (AWVN). Daarnaast waren er nog twee jongeren uitgenodigd door de minister. Na een korte introductie van de minister gingen de aanwezigen in gesprek over verschillende facetten van het arbeidsmarktpakket. Namens SER Jongerenplatform vertelt Ruben meer over zijn indruk van het gesprek.

Laten we samen de welvaartstaart vergroten

12-09-2023

De polder is er om consensus te vinden. Dat is iets heel anders dan het sluiten compromissen, betoogt Alexander van der Vooren, Programmaleider Duurzaam en inclusief ondernemen bij de SER. Lees hieronder zijn visie op het vergroten van de ‘welvaartstaart’.

Bezoek van Kosovaarse delegatie

11-09-2023

Op 7 september ontving algemeen secretaris Jacqueline Prins bij de SER Dr. Besnik Bislimi, vice-premier van Kosovo en H.E. Dren Doli, de ambassadeur van Kosovo in Nederland met hun assistenten.

Adviesaanvraag samenstelling Raad

08-09-2023

De SER heeft in de Staatscourant een oproep geplaatst aan organisaties om zich uiterlijk 1 oktober 2023 te melden als ze menen recht te hebben op het benoemen van leden van de raad.

Leven lang ontwikkelen in Zuid-Holland: Geen vage beloftes, maar harde doelstellingen

05-09-2023

Koploper worden op het gebied van een leven lang ontwikkelen. Dat willen de meer dan 66 partijen uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid die de Human Capital Agenda in Zuid-Holland hebben ondertekend. Programmamanger Henk Bakker en beleidsadviseur Bas van den Barg vertellen hoe zij dit aanpakken.

Female Board Index 2023: “De lage vertegenwoordiging van vrouwelijke bestuurders vind ik echt zorgelijk”

01-09-2023

Na enkele jaren van groei lijkt het aandeel vrouwelijke commissarissen en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven te stabiliseren. Het percentage vrouwelijke commissarissen ging van 38% (2022) naar 39% (2023). Ondertussen blijft het percentage vrouwelijke bestuurders in de periode 2021-2023 echter vrijwel gelijk (15%). We spraken met Mijntje Lückerath, opsteller van de Female Board Index en hoogleraar Corporate governance aan de TIAS School for Business and Society en schrijver van Morele dilemma’s in de boardroom.