Podcastaflevering 9: Rijker en veiliger door Europa

27-05-2024

De verkiezingen voor het Europees parlement komen er weer aan en dat betekent dat het belang van Europa weer leeft in het maatschappelijk debat. Veel partijen liggen sterk uit elkaar als het gaat om meer of minder EU. Maar wat heeft de Europese Unie nu eigenlijk opgeleverd voor Nederland en Europa? En waar moet de EU zich in de toekomst op richten? In deze nieuwe aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix Kluiters, samen met experts, in het belang van Europa.

Strengere regels voor werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting

23-05-2024

Op 21 mei is een wetswijziging ingegaan met nieuwe regels voor werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting. Dat zijn stoffen die bij blootstelling risico’s hebben voor werkenden als het gaat om hun vruchtbaarheid, zwangerschap en/of de borstvoeding.

Ander perspectief helpt organisaties meer impact maken met diversiteits- en inclusiebeleid

22-05-2024

Veel werkgevers streven naar een diverse en inclusieve organisatie, maar worstelen met het omzetten van de inspanningen die ze hiervoor leveren naar tastbare impact. Het einddoel van een organisatie die écht divers en inclusief is, lijkt daardoor soms onbereikbaar. Om organisaties op weg te helpen met het concreet maken hiervan, presenteren Universiteit Utrecht, InclusieNL en SER Diversiteit in Bedrijf hun nieuwe onderzoeksresultaten die de kijk op het realiseren van impact met diversiteits- en inclusiebeleid (D&I) in nieuw daglicht zetten.

Voelen dat veranderingen de wereld beter maken

21-05-2024

Rechtvaardigheid is een woord dat pas dichtbij komt als je het concreet maakt. In een rechtvaardige samenleving worden ieders belangen, wensen en behoeften gehoord en meegenomen in te maken afwegingen en keuzes. Ook die van de jongeren en toekomstige generaties.

Inspiratiesessie tijdens European Diversity Month in bioscoop Rotterdam

17-05-2024

Op 14 mei 2024 vond in het Cinerama Filmtheater in Rotterdam een inspiratiesessie plaats ter ere van de European Diversity Month. Het evenement, georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie, UN Global Compact en Movies that Matter, bracht de kracht van film en diepgaande gesprekken samen om een sterke boodschap over te brengen.

Europa op een keerpunt

16-05-2024

Het worden spannende Europese verkiezingen op 6 juni 2024. Op dit moment is Europa een van de meest welvarende en invloedrijke werelddelen, maar die positie staat ernstig onder druk. De afgelopen jaren hebben we ervaren hoe afhankelijk Europa is van landen als China, Rusland en de Verenigde Staten, en hoe kwetsbaar onze economie en onze veiligheid zijn.

Ongelijke kansen door achterstanden in basisvaardigheden

16-05-2024

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen. In de digitale samenleving van vandaag zijn dit onmisbare vaardigheden, met grote gevolgen voor hun kansen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Veel mensen met onvoldoende basisvaardigheden weten dit zelf niet of schamen zich ervoor en hierdoor blijft deze achterstand vaak onzichtbaar. Als werkgever speel je een cruciale rol in het herkennen van deze achterstand en het bieden van ondersteuning.

Drie masterscripties genomineerd voor SER-Scriptieprijs 2024

07-05-2024

De genomineerden voor de SER Scriptieprijs 2024 zijn bekend. Dit jaar heeft de SER uit 55 inzendingen voor deze prijs ook een eervolle vermelding toegekend.

Krijgen wat we verdienen

07-05-2024

De samenleving is ‘af’, zo werd mijn generatie voorgehouden. Er zou een gespreid bedje voor ons klaarstaan. Niets meer aan doen. Inmiddels zien we dat de samenleving verre van ‘af’ is.

Hoe bepalen we onze koers als ondernemingsraad?

07-05-2024

Wij zijn als nieuwe or van start gegaan en er komt best veel op ons af. Hoe voorkomen we dat we verdrinken in alle onderwerpen? Hoe bepalen we onze strategie? Hoe stellen we prioriteiten en welke resultaten willen we bereiken?