Podcast Impact in de Polder

In SER’s nieuwe podcast ‘Impact in de Polder’ gaat onze host Marnix Kluiters op zoek naar context en antwoorden op complexe vraagstukken waarover de SER zich buigt. Op 3 juli 2023 komen de eerste drie afleveringen online. Hieronder vind je een overzicht van alle afleveringen. Deze kun je ook luisteren via verschillende podcastApps.

Podcast achter de schermen
Een kijkje achter de schermen. v.l.n.r. Kim Putters, Max Boogaard en Marnix Kluiters | Foto: SER

Aflevering 1: De Gezondheidskloof

3 juli 2023 - De eerste aflevering staat in het teken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Waarom lukt het Nederland al decennia niet de gezondheidskloof te verkleinen? Te gast zijn hoogleraren Marike Knoef en Jochen Mierau, en ervaringskundige Marcel Vonk. Marcel groeide zelf op in armoede en zet deze ervaring nu in om dakloze jongeren te helpen. Met voorzitter Kim Putters bespreekt Marnix tot slot welke rol de SER speelt in deze maatschappelijke uitdaging.

Aflevering 2: De Grondstoffentransitie

3 juli 2023 - De grondstoffentransitie staat centraal in de tweede aflevering: deze is nodig om te voorkomen dat de circulaire economie in de knel komt. Welke rol kunnen bedrijven hierin spelen? Marnix gaat in gesprek met hoogleraar Henri de Groot, Monique Wekking en Joshua van den Hurk.

Aflevering 3: Burgerparticipatie

3 juli 2023 - De derde aflevering gaat over burgerparticipatie: hoe kunnen we de stap maken om mensen meer te betrekken bij het overheidsbeleid en naar hen te (blijven) luisteren? Kroonlid Steven van Eijck, Caelesta Braun en voorzitter van het SER Jongerenplatform Kimberley Snijders vertellen over het creëren van een plek aan de beleidstafel voor verschillende groepen in de samenleving.

Aflevering 4: Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt

25 september 2023 - In de vierde aflevering van de SER Podcast Impact in de Polder duikt Marnix in het thema diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt: hoe zorgen we ervoor dat mensen een eerlijke kans krijgen en niet op basis van naam, kleur of andere aspecten worden buitengesloten?

Aflevering 5: De Impact van Kunstmatige Intelligentie

30 oktober 2023 - In de vijfde aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix in de razendsnelle wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Waar biedt AI een kans en waar een bedreiging? Moeten we als samenleving bang zijn dat AI de controle overneemt? Of is dit al zo?

Aflevering 6: De zorgen van jongeren

27 november 2023 - In de zesde aflevering van de SER podcast Impact in de Polder gaat Marnix in gesprek over jongeren. Hoe zit het met de representatie van jongeren in de politiek en andere besluitvormingsorganen? Hebben jongere generaties van nu het wel écht beter dan hun ouders? En waarom lijken veel jongeren pas later in het leven belangrijke mijlpalen te bereiken, zoals het kopen van een eerste huis en het stichten van een gezin?

Aflevering 7: Waardig ouder worden

18 december 2023 - In de zevende aflevering van de SER podcast Impact in de Polder gaat Marnix in gesprek over de ouderenzorg. Hoe houden we de zorg voor iedereen, en met name voor ouderen, bereikbaar en betaalbaar? Moeten mensen straks langer thuis wonen voordat zij een plekje krijgen in een verzorgingstehuis? En moet zorg nog wel altijd gericht zijn op genezing?


Over de podcast Impact in de Polder

De podcast Impact in de Polder is een podcast waarin onze vaste reporter Marnix Kluiters in een reportagesfeer op onderzoek uitgaat en de luisteraar meeneemt. Elke aflevering staat een sociaal-economisch onderwerp centraal, aanhakend op een advies waar de SER aan werkt of reeds is uitgebracht. Met als insteek: wat is de urgentie, hoe zien context en perspectieven in het veld eruit en hoe gaat de SER te werk?

Over Marnix Kluiters

Marnix heeft een passie om diepgang op een inspirerende manier toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij wordt gedreven door het creëren van maatschappelijke waarde. Op zijn twintigste kreeg Marnix te maken met een heftige oogaandoening, waardoor hij in een halfjaar tijd het centrale gedeelte van zijn zicht verloor. Dit was echter geen reden voor hem om bij de pakken neer te zitten. Al snel leerde Marnix om volledig non-visueel te functioneren. Hij werkt als podcastmaker en houdt lezingen.

Podcast SER : Impact in de polder