32. Hoe breid je het leveranciersbestand uit naar de eerste tier inclusief subcontractors?

In de kleding- en textielsector zijn CMT en RMG locaties de productielocaties waar de laatste stappen van het productieproces plaatsvinden zoals Cut/Make/Trim (CMT) of locaties waar het gehele product gemaakt worden (RMG) inclusief deze laatste stappen. Ook kunnen dit verticaal geïntegreerde units zijn. Dit kunnen productielocaties zijn waar je direct inkoopt of indirect, waardoor het dus ook onderaannemers (subcontractors) kunnen zijn.

Werk je direct met producenten, dan is dit een relatief eenvoudige opgave om hen in kaart brengen. Wel kan het inzichtelijk krijgen van subcontractors moeilijker zijn. Werk je juist veel met agenten, importeurs en traders, dan kan het lastiger zijn om inzicht te krijgen in deze eerste lijn locaties (zoals CMT-productielocaties). Zij willen mogelijk deze productielocaties niet altijd delen, omdat ze bang zijn hun bestaansrecht te verliezen, tenzij ze op andere gebieden toegevoegde waarde bieden. Met partijen die niet geneigd zijn adressen te delen, kun je afspraken maken. Een mogelijke oplossing is het afspreken van contractuele voorwaarden, bijvoorbeeld dat er x jaar niet direct met de producent mag worden gewerkt op straffe van een boete. Het kan voor deze locaties ook handig zijn te achterhalen welke mogelijke andere merken die er inkopen.

Het continue bijhouden van een productielocatie-overzicht

Het is van belang dat je bedrijf niet een jaarlijks overzicht maakt van productielocaties, maar dat er doorlopend inzicht is op order- of productniveau waar jullie producten worden gemaakt. Leg deze processen vast en bouw de nodige checks in om te controleren of de productie daadwerkelijk plaats vindt op de afgesproken locatie.

Dit kun je doen:

  • Zorg voor duidelijk beleid en afspraken met leveranciers en producenten over hoe dit proces eruit ziet. Maak het onderdeel van inkoopvoorwaarden, inkoopcontracten of Code of Conduct.
  • Zorg dat bij het plaatsen van de order (door de contractuele leverancier) en vóór de start van de productie bekend is waar productie gaat plaatsvinden. Spreek af dat bevestiging van de productielocatie of goedgekeurde subcontractor voor de start van productie een must is.
  • Integreer deze afspraken in jullie systemen. Registratie van de productielocatie op document of in systeem zoals: PO/inkooporder/orderformulier/productspecificatie/in het IT-systeem.