Nieuwsoverzicht Internationaal MVO

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema IMVO.

Webinarreeks biedt verdieping op verplichte EU-duurzaamheidsrapportage

24-01-2023

Na een succesvol startwebinar over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), verzorgt de SER samen met de Raad voor de Jaarverslaggeving vier verdiepingswebinars over deze aankomende verplichte Europese duurzaamheidsrapportage. De richtlijn verplicht heel veel ondernemingen vanaf 2024 te rapporteren over hun duurzaamheid aan de hand van verschillende criteria. Ook bedrijven die er zelf niet direct onder vallen, krijgen er via hun afnemers mee te maken.

SER licht position paper IMVO-wetgeving en sectorovereenkomsten toe in Tweede Kamer

18-01-2023

Vandaag was in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de Initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen. De SER heeft zijn position paper hiervoor toegelicht aan de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De SER deelde een aantal van de geleerde lessen uit de IMVO-convenanten voor de uitvoering van en het toezicht op toekomstige wetgeving.

Klankbordgroep ‘betekenisvolle dialoog’ scherpt concept aan

30-11-2022

Het project ‘Betekenisvolle dialoog in internationale ketens’ heeft een internationale klankbordgroep ingesteld, die onlangs voor het eerst bijeen is gekomen. De klankbordgroep heeft input gegeven op onderdelen van het ontwerp van het concept ‘betekenisvolle dialoog’.

Webinar verplichte EU-duurzaamheidsrapportage voor Nederlandse ondernemingen

23-11-2022

De SER organiseerde samen met de Raad voor de Jaarverslaggeving een webinar over de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD verplicht duizenden ondernemingen om te rapporteren over hun duurzaamheid. Dit zal grote effecten hebben op veel ondernemingen, ook op diegenen die er niet direct onder vallen. De eerste standaarden waaraan de ondernemingen moeten gaan voldoen, zijn vandaag bekend gemaakt. Het webinar is nu terug te zien. Ook is een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden beschikbaar.

Nieuwe Europese verordening moet producten met dwangarbeid weren van Europese markt

09-11-2022

In september 2022 heeft de Europese Commissie een concept verordening voorgesteld om producten die met dwangarbeid zijn gemaakt op de EU-markt te verbieden. Ben je benieuwd wat deze verordening inhoudt? En wat het voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Dit artikel geeft antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Open Supply Hub lanceert een nieuw, gratis supply chain mapping-platform

02-11-2022

De Open Supply Hub is een gratis, toegankelijk samenwerkingsplatform voor het in kaart brengen van de toeleveringsketen, dat wordt gevuld en gebruikt door belanghebbenden in meerdere sectoren en toeleveringsketens. Hun doel: het ontsluiten van supply chain-gegevens voor iedereen. Fleur Meerman, Senior Beleidsmedewerker Internationaal MVO bij de SER, is toegetreden tot het bestuur van het platform.

Vietnamese delegatie leergierig over Nederlandse dialoog

13-10-2022

Onlangs bracht een delegatie van Vietnamese vakbondsleiders, werkgeversorganisaties en vertegenwoordigers van het ministerie van Arbeid een bezoek aan de SER en de Stichting van de Arbeid. Het bezoek was onderdeel van een werkreis aan Nederland georganiseerd door CNV Internationaal om te leren over sociale dialoog en het Nederlandse poldermodel.

Minister Schreinemacher over IMVO-samenwerking: “Mooie resultaten, die ik graag verder wil stimuleren”

06-10-2022

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking) nam deel aan een rondetafelgesprek bij de SER. Centraal stonden de ervaringen van bedrijven, ngo’s en vakbonden in hun samenwerking om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) te bevorderen in diverse toeleveringsketens.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in Rusland en Oekraïne

10-06-2022

Veel ondernemers die werken met metalen en mineralen hebben te maken met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijker dan ooit als je zakendoet met deze regio of als grondstoffen er vandaan komen. Je wil tenslotte voorkomen dat je bijdraagt aan het conflict of aan mensenrechtenschendingen.

De sociaaleconomische gevolgen van de Oekraïne-oorlog: alles wordt duurder

07-06-2022

De oorlog in Oekraïne heeft enorme impact, wereldwijd en in Nederland. De SER houdt de vinger aan de pols. Wat zijn de gevolgen en de risico’s voor de Nederlandse economie? Wat is er nodig om de pijn eerlijk te verdelen?