Nieuwsoverzicht Internationaal MVO
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema IMVO.
Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, houden rekening met het belang en welzijn van alle stakeholders. Het SER-project ‘betekenisvolle dialoog’, mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation, helpt bedrijven om in gesprek te gaan met stakeholders.
Op 23 februari 2022 presenteerde de EU het voorstel over Corporate Sustainability Due Diligence-wetgeving. De SER organiseerde hierover een webinar met een aantal experts, waaronder initiatiefnemer van het wetsvoorstel Europarlementariër Lara Wolters. Zij gaven een eerste duiding van het voorstel en de gevolgen voor Nederland. Het webinar, de presentaties en antwoorden op gestelde vragen zijn nu beschikbaar.
Bedrijven, vakbonden en ngo's zijn in dialoog over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst om mensenrechten, internationale arbeidsrechten, het milieu en dierenwelzijn in de kleding- en textielsector te bevorderen. Partijen willen hiermee gezamenlijk leiderschap tonen op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, in lijn met de OESO-richtlijnen en de UNGP's voor bedrijven en mensenrechten.
“IMVO lééft!” was de conclusie van minister de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over het advies "Effectieve Europese gepaste zorgvuldigheidswetgeving voor duurzame ketens” dat hij op 28 oktober 2021 aangeboden kreeg.
De SER adviseert de Nederlandse regering hoe Europese wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) vorm te geven. Een Europese aanpak moet verbetering van de omstandigheden voor mens en milieu in de toeleveringsketen voorop stellen. Om de grootste impact te hebben in de internationale ketens buiten de EU, moet de wetgeving Europese samenwerking op sectorniveau stimuleren.
Het afgelopen jaar heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het beleid voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) geëvalueerd. Dit heeft geleid tot een nieuwe beleidsnota, waarbij het kabinet wil inzetten op een mix van maatregelen om internationaal MVO te bevorderen.
De SER-commissie Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bood gisteren het advies ‘Samen naar duurzame ketenimpact’ aan de Tweede Kamer aan tijdens een online bijeenkomst.
Het College voor de Rechten van de Mens heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken van mensenrechten en bedrijfsleven in Nederland. Daarin is gekeken naar de impact van het bedrijfsleven op de rechten van de mens en wat het Nationaal Actieplan bedrijven en mensenrechten uit 2014 en andere nationale en internationale ontwikkelingen hebben gebracht.
In haar brief aan de Tweede Kamer spreekt Minister Sigrid Kaag van BHOS (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) haar waardering uit over het SER-advies “Kansen pakken en risico’s beheersen”.