8. Hoe besteed je aandacht aan grondstoffen in het IMVO-beleid

De milieu-impact van grondstofgebruik hangt grotendeels samen met de winning van grondstoffen. Bij de katoenproductie in de kledingindustrie bijvoorbeeld worden grote hoeveelheden water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt. Bij de productie van wol komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij en het houden van schapen vraagt een groot landbeslag. Synthetische stoffen worden veelal geproduceerd uit niet hernieuwbare grondstoffen (aardolie).

De afgelopen jaren is er veel ontwikkeld op het gebied van duurzamer grondstofgebruik, zoals toepassing van gerecyclede of duurzamer geproduceerde materialen. Ook bij de productie van bijvoorbeeld palmolie of soja worden grote hoeveelheden bos gekapt om ruimte te maken voor plantages. Vervolgens worden chemicaliën gebruikt in deze plantages, wat terecht komt in (grond)waterbronnen en zeer negatieve effecten heeft voor mens en dier.

Dit kun je doen:

  • Benoem in het IMVO-beleid de inzet van of het streven naar duurzamere alternatieven.
  • Zie voor inspiratie onder andere het ‘wet processing guidebook’ ontwikkeld door Solidaridad.
  • Bekijk de praktijkvoorbeelden onderaan de pagina ter inspiratie. Dit zijn voorbeelden van materialen en bijbehorende certificaten die als duurzamer zijn aangemerkt en zijn opgenomen in een roadmap van bedrijven met een textielproducten portfolio.