39. Hoe breng je de risico’s per productieproces in kaart

Het gaat hier om de potentiële risico’s van de processen die voor jullie producten worden ingezet, zoals finishing, verven, wassen, drukken, borduren, weven en breien (textielsector). Dit soort processen vinden vooral plaats bij schakels verder terug in de keten. Het is vooral van belang om de risico’s in kaart te brengen van processen met potentieel een hoog risico ten aanzien van sociale, milieu- of dierenwelzijnsaspecten.

Voorbeelden van hoog-risicoprocessen in de textielsector

Potentiële hoog-risicoprocessen zijn bijvoorbeeld denim finishing (sandblasting, pp-spray, en veel water-intensieve processen), speciale coatings (bijvoorbeeld water, vuil, geur of brandwerend), printen en verven van doek/kleding en het looien van leer. Maar denk ook aan processen als handwerk (bijvoorbeeld borduursels), dat door werknemers thuis zou kunnen worden gedaan.

Dit kun je doen:

  • Beschrijf in de risicoanalyse per toegepast proces wat de risico’s zijn voor mens, milieu en dier.
  • Start met een generiek inzicht van de belangrijkste toegepaste processen en welke generieke risico’s hieraan verbonden zijn. Het gaat er (hier) niet om of je precies weet waar, bij wie en onder exact welke omstandigheden een proces wordt toegepast.