35. Hoe maak je een overzicht van producten en grondstoffen?

Een overzicht van producten en hun grondstoffen is het startpunt om risico’s op mens, milieu en dier te identificeren. Het gaat om een overzicht van onder meer materialen, stoffen, knopen en ritsen. Maak dit overzicht bij voorkeur op aantal, niveau en per order/style/SKU. Handige formats zijn te vinden bij ‘Bekijk deze Tools’.

Tip: Of deze gegevens uit een ERP-systeem gehaald kunnen worden of dat dit overzicht handmatig wordt samengesteld, bepaalt mede of je op deze informatie kan sturen. Een good practice is wanneer deze informatie eenvoudig beschikbaar is en de totalen inzichtelijk zijn voor de interne organisatie. Hierdoor kan de voortgang op duurzamere materialen en grondstoffen worden gemeten en onderdeel worden gemaakt van een interne rapportage. Ook is het een good practice wanneer er KPI’s (prestatie-indicatoren) worden toegewezen aan designers, inkopers, merchandisers voor duurzamere materialen.

Het belang van verduurzaming van grondstoffen

Met het inzichtelijk maken van alle producten en grondstoffen kun je ook gaan sturen op het gebruik van duurzamere grondstoffen. Hiermee bedoelen we duurzame alternatieven voor de conventionele of ‘mainstream’ gebruikte grondstof. Deze duurzamere alternatieven hebben minder impact op mens, milieu of dier. Biologische katoen is dus bijvoorbeeld een duurzaam alternatief voor conventionele katoen en gerecyclede polyester is een duurzaam alternatief voor conventionele polyester. Het is ook belangrijk om te realiseren dat hier wordt gekeken naar het gebruik van duurzamere grondstoffen. Het gaat hier om de ruwe vezel, het ‘extruded’ garen of de niet gelooide huid.

Dit kun je doen:

  • Stel een proces op waardoor je continu overzicht hebt van alle producten en de gebruikte grondstoffen die je gedurende bepaalde periodes of binnen productcategorieën hebt ingekocht.
  • Zorg dat je beschikt over elke een volledige Bill of Materials (BOM) per product of ander overzicht waar alle elementen van het product in zijn opgenomen. Stel een lijst op met grondstoffen die het bedrijf als duurzamer beschouwd.
  • Ontwikkel een proces of implementeer een systeem waardoor je continue inzicht verkrijgt in het gebruik van duurzamere grondstoffen die in deproducten worden gebruikt.
  • Ontwikkel een proces of systeem waardoor de herkomst van duurzamere grondstoffen wordt geborgd/gecontroleerd. Dit kan betrekking hebben op het opvragen en bewaren van scope en transactiecertificaten per product/order en/of een overzicht van geclaimde BBCU’s in het Better Cotton Platform of ander systeem.