Oekraïense ontheemden succesvol via Buddo aan de slag

Via een banenmarkt in Deventer zijn veel mensen uit Oekraïne via Buddo aan het werk gegaan. Buddo verzorgt sociaal werkgeverschap en bemiddelt de brede participatiedoelgroep in Noord-Oost Nederland. Hierbij nemen ze het juridisch werkgeverschap en de plichten die daarbij komen kijken van de inleners over, en het personeel dat onder contract staat bij Buddo krijgt structurele ondersteuning.

Oekrainers aan het werk in magazijnFoto: Buddo

Werkwijze

Wanneer Buddo een werknemer in dienst neemt, wordt het werkgeverschap van de inlener overgenomen. Ze zorgen voor de juiste match tussen vraag en aanbod en begeleiden medewerkers en de organisatie. De werknemer krijgt vanuit Buddo de ondersteuning die hij nodig heeft.

Deze ondersteuning geldt voor Oekraïners op dezelfde manier als voor andere werknemers uit de Participatiewet, zoals statushouders en mensen met een uitkering. Oekraïense vluchtelingen vallen dus onder de vaste werkwijze van Buddo: er is op maat gemaakte begeleiding.

Buddo werkt veel samen met professionele jobcoaches. Deze jobcoaches zorgen voor een vlotte en duurzame inwerkperiode. Ze kijken wat een werknemer nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het oefenen van werkvaardigheden, gestructureerd werken en communiceren met collega’s en leidinggevenden. Een voorbeeld is het aanbieden van scholing in de vorm van taallessen. Ook trainen ze werkgevers hoe om te gaan met mensen uit deze doelgroepen. Een specifiek voorbeeld is het scholen van de teamleiders en aanspreekpunten door middel van een HARRIE-training.

Matching gebeurt niet op basis van CV, maar Buddo gaat eerst met een werknemer in gesprek om te onderzoeken of er een mogelijke match is. Daarna gaat een kandidaat samen met de medewerker van Buddo kijken bij de mogelijke werkgever. Als iemand eenmaal aan het werk is worden er periodiek gesprekken gevoerd om te bespreken hoe het gaat en wat de behoeften zijn. Door continu met ze in contact te staan, blijven ze duurzaam van waarde.

Succesfactoren

René van Doorn, projectmanager social recruitment bij Buddo, vertelt wat succesfactoren zijn bij de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen die gaan werken:

 “Er worden tolken en vertaalapps ingezet om de taalbarrière op de werkvloer te overbruggen. Ook nemen we voor iedere medewerker de tijd om te zorgen dat alle communicatie goed overkomt en ruis op de lijn wordt voorkomen. In dat licht zorgen we er ook voor dat bij zowel de medewerker als de inlenende organisatie dezelfde verwachtingen zijn.
Het helpt om mensen te plaatsen in groepjes van minimaal drie man. Het liefst met daarbij iemand die ook Engels spreekt, om als aanspreekpunt voor de anderen te fungeren.”

Door de georganiseerde banenmarkt in Deventer heeft Buddo meer dan 50 Oekraïners aan een baan geholpen, vertelt van Doorn:

“Leerwerkbedrijf KonnecteD is door de gemeente Deventer aangesteld om Oekraïners naar werk te begeleiden en organiseerde in maart de eerste kleine banenmarkt. Ze nodigden werkgevers uit bij de opvanglocatie om over hun vacatures te vertellen en Oekraïners konden met hen in gesprek. Zo werd ook Buddo uitgenodigd.

Mijn collega’s en ik maakten een filmpje over de vacatures die we bij het Leger des Heils beschikbaar hadden en toonden dit op de banenmarkt. Het sloeg erg goed aan: tijdens de banenmarkt trokken we veel aandacht van de aanwezigen. Dit resulteerde in een groep van ongeveer vijftien Oekraïense vrouwen die de dag erna mee gingen om een kijkje te nemen op de werkvloer. Het was een laagdrempelige manier om te kijken wat het werk inhoudt, of het bij ze zou passen. De werkgever stond ervoor open, vervolgens kon men zelf de keuze maken om daar wel of niet aan het werk te gaan. De aanpak bleek succesvol: een week later was de groep vrouwen aan het werk gegaan. En dat gebeurde niet alleen bij deze opdrachtgever, ook andere werkgevers waren bereid en via Buddo konden die maand ongeveer vijftig Oekraïners aan de slag.

Ook in 2024 worden er nog banenmarkten voor Oekraïners gehouden. Buddo is inmiddels kind aan huis bij opvanglocaties. Er is veel contact met medewerkers daar, en daardoor weten mensen uit Oekraïne ons te vinden als ze op zoek zijn naar werk.”

Contact

René van Doorn | E: rene@buddo.nl

Website

Buddo.nl