Werken & ondernemerschap

Werken in Nederland biedt vluchtelingen de mogelijkheid om op eigen benen te staan. Ook leren zij op deze manier de Nederlandse taal en samenleving kennen. Voor werkgevers vormen vluchtelingen een nieuw aanbod van mogelijke werknemers. Toch verloopt de integratie in de praktijk niet zonder problemen. Slechts een beperkt deel van de vluchtelingen in Nederland lukt het om betaald werk te vinden.  

Op deze pagina's vindt u meer informatie over vluchtelingen en werk. Zo krijgt u antwoord op veelgestelde vragen en vindt u informatie over wet- en regelgeving, interessante regelingen en organisaties en recente beleidsontwikkelingen.

Interessante projecten

Verschillende werkgevers, overheden en maatschappelijke organisaties hebben projecten om vluchtelingen naar en in werk te begeleiden. Hier vindt u een aantal van deze bijzondere initiatieven.

Automonteur aan het werk Shutterstock
Afghaanse vluchteling start rijschool in Nederland

Persoonlijke verhalen van vluchtelingen

Vluchtelingen willen graag zo snel mogelijk aan het werk: zelfstandig worden en een 'normaal' leven opbouwen. Daar komt ontzettend veel motivatie en doorzettingsvermogen bij kijken, want een baan vinden is niet altijd makkelijk wanneer je de taal nog niet spreekt of de cultuur nog niet kent.
Lees het verhaal van Ghulam