Nieuwsoverzicht Werkwijzer Vluchtelingen
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Werkwijzer Vluchtelingen
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Werkwijzer Vluchtelingen
Het platform koppelt werkzoekenden met een vluchtachtergrond aan werkgevers. Initiatiefnemers zijn VluchtelingenWerk Nederland en Start Foundation in samenwerking met SparkOptimus.
De studie 'Rebuilding lives: Evacuation, experiences and integration of recently arrived Afghans to the Netherlands 'uitgevoerd door Fardau de Jong van de Universiteit van Utrecht laat zien hoe het recent naar Nederland gemigreerde Afghanen vergaat in termen van integratie en participatie. Het onderzoek is verricht onder de groep Afghanen die in augustus 2021 naar Nederland zijn gekomen als gevolg van de machtsovername door de Taliban in Afghanistan.
Meer nieuwkomers aan het werk. Met dat doel voor ogen zette Instituut Gak in 2018 het programma ‘Een nieuw bestaan, een nieuwe baan’ op. Regioplan deed onderzoek naar dit in juni 2022 afgeronde subsidieprogramma. Wat zijn de belangrijkste lessen als het gaat om het verbeteren van de kansen op werk voor nieuwkomers?
In een volle Amsterdamse Zuiderkerk werd op 30 juni het Charterdocument Statushouders en Werk gelanceerd, een praktische gids geschreven en uitgebracht door SER Diversiteit in Bedrijf en de Refugee Talent Hub. Met deze publicatie voor werkgevers bieden de twee partijen inzicht in de belangrijkste aandachtspunten als het gaat om werken met mensen met een vluchtachtergrond.
Nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, kwam een enorme vluchtelingenstroom vanuit het land op gang. In de eerste vijf weken na de inval staken meer dan vier miljoen vluchtelingen de grens over tussen Oekraïne en zijn buurlanden, blijkt uit cijfers van de VN. Ondertekenaars van het Nederlandse Charter Diversiteit startten al snel initiatieven voor hen en voor hun landgenoten op. Een overzicht daarvan vind je hieronder.
Het beleid ten behoeve van de integratie en participatie van vluchtelingen in Nederland maakt nuttige stapjes voorwaarts. Arend Odé, Senior-beleidsadviseur bij de SER, constateert dat er nog altijd uiteenlopende obstakels zijn aan te wijzen op weg naar een samenhangend beleid gericht op inburgering én participatie. Om met de ingeslagen weg een meer succesvolle integratie van nieuwkomers te realiseren zal de samenhang in beleid gericht op enerzijds taal en anderzijds participatie verder vergroot moeten worden.
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de Richtlijn Tijdelijke Bescherming te activeren. Het voorstel maakt onderdeel uit van het EU-maatregelenpakket, waaronder sancties, als reactie op de situatie in Oekraïne. Hiermee is de Raad van de Europese Unie akkoord gegaan.
Samen met staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceerden 21 landelijke partijen de Werkagenda Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA).
Werk is dé manier voor statushouders om een plek te vinden in Nederland. De combinatie van taal, opleiding en werk in de vorm van een leerwerktraject kan hen helpen om duurzaam aan de slag te gaan. Wat maakt zulke trajecten tot een succes? En welke obstakels zijn er? We vroegen het Seyit Yeyden van De Beroepentuin en Bart Colsen van Liemers Perspectief in Zorg en Techniek.
In Nederland wordt volop invulling gegeven aan het aanbod van leerwerktrajecten voor personen met een migratieachtergrond. Doel is om mensen met een migratieachtergrond sneller aan het werk te helpen. De SER heeft in samenwerking met het ministerie van SZW zeventien leerwerktrajecten in kaart gebracht en de opschalingsmogelijkheden geïnventariseerd.