Sigra: anderstaligen opleiden in de zorg

Zeven zorg- en welzijnsorganisaties, het Nova College Haarlem en de gemeente Haarlem bereiden anderstaligen en statushouders voor op integratie in de maatschappij en begeleiden ze naar werk in de zorg met een op maat gemaakt lespakket en leerwerkstages.

Doel:

Met dit project worden verschillende problemen tegelijkertijd aangepakt: enerzijds kunnen anderstaligen en statushouders integreren in en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Anderzijds is dit een manier om het personeelstekort in de zorg te verkleinen.  

Zorgorganisaties kunnen door hun expertise beter inspelen op de vragen van de multiculturele client-groep. Door de goede begeleiding en de enorme motivatie van deze studenten is het slagingspercentage 90%, en daarmee vergelijkbaar met dat van de reguliere zorgopleidingen. De deelnemers zijn na de opleiding niveau 3 (VIG en MZ) gediplomeerd en hebben een baan.

Coalitie Anderstaligen opleiden in de zorg

De coalitie bestaat uit: Sint Jacob, Viva Zorggroep, Zorgcentra Meerlanden, Hartekamp, Nieuw Unicum, Pro Senectute en de initiatiefnemers Kennemerhart, het Nova College Haarlem en de gemeente Haarlem.

Op 16 maart 2023 heeft het project Anderstaligen opleiden in de zorg de publieksprijs Impactmaker 2022 in ontvangst mogen nemen. De Impactmakerprijs is de prijs voor het meest inspirerende en impactvolle arbeidsmarktproject van 2022 in zorg en welzijn waarbij werkgever en werknemers delen in het succes.

Lees meer over Anderstaligen opleiden in de zorg

Wil je meer weten over de aanpak Anderstaligen opleiden in de zorg? Bekijk dan de video

Contact

sigra@sigra.nl