Refugee Start Force

Refugee Start Force is een netwerk- en recruitment organisatie die nieuwkomers verbindt met maatschappelijke initiatieven, vakgenoten, organisaties en bedrijven.

Door netwerkgroepen te creëren, vinden nieuwkomers de informatie, contacten, trajecten en banen die helpen bij een duurzame integratie in de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt.

Community aanpak

Refugee Start Force (RSF) communiceert vooral met nieuwkomers en niet alleen over nieuwkomers. Om goed inzicht te krijgen in de kwalificaties, wensen en mogelijkheden van nieuwkomers, richtte RSF in 2015 verschillende (besloten) Facebook-groepen op. De verschillende groepen hebben een eigen doelgroep; groepen specifiek gericht op mensen in een bepaald woongebied maar ook specialistische groepen voor mensen die bijvoorbeeld een (financieel) administratieve, een medische of juridische achtergrond hebben of die graag een eigen onderneming willen starten. In totaal telt ons platform 40.000+ actieve volgers.

De netwerk-groepen zijn het fundament onder alle activiteiten en projecten. De groepen fungeren als online helpdesk en kennisbank waar oude en nieuwe Nederlanders met elkaar ontmoeten en, met de professionele ondersteuning van de community managers, elkaar helpen met alle vragen op het gebied van integratie en carrière.

De Refugee Start Force Community werd in 2016 bekroond met de ASN Bank Wereldprijs in de categorie ‘sociale cohesie’.

Carrièreplatform voor nieuwkomers

Community managers zoeken continu naar evenementen, trajecten, projecten en banen ten behoeve van de achterban. Zij beheren de online helpdesk waar nieuwkomers vragen kunnen stellen en coach en een groot deel van de achterban op persoonlijke basis. Ook onderhouden zij de relatie met onze partners zodat wij weten wat er speelt in het veld. Op de Facebook- en LinkedIn pagina’s van RSF publiceren zij dagelijks de ontwikkelingen en kansen in het veld. Deze pagina’s worden niet alleen gevolgd door veel nieuwkomers maar ook door veel beleidsmedewerkers, klantmanagers en andere hulpverleners.

Recruitment voor organisaties en bedrijven

RSF groeit mee met de behoeften van haar achterban. Veel nieuwkomers die zij sinds de vluchtelingencrisis in 2015/2016 begeleiden, spreken inmiddels goed Nederlands en zijn klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Daarom heeft RSF in 2019 recruitment activiteiten ten behoeve van organisaties en bedrijven verder geprofessionaliseerd. De financiële bijdragen die bedrijven betalen, stellen hun in staat om volledig onafhankelijk van subsidies en fondsen te opereren.

In 2018 behaalde RSF Recruitment de finale van de Ignite Award.

Resultaten sinds de oprichting in 2015

  • Community leden: 40.000+
  • Aangehaakt de organisaties en bedrijven: 150+
  •  Projecten en evenementen: 300+
  • Nieuwkomers bemiddeld naar een training, vrijwilligerswerk, stage of baan hebben gevonden: 250+
  • Aantal gestelde vragen in onze helpdesk: 1500+

Filmpje over community (Youtube)

Filmpje over RSF Recruitment (Youtube)

Meer informatie over dit project (website Refugee Start Force)


Contact

Contactpersoon: Joost van der Hel 
Voor algemene vragen: info@refugeestartforce.eu
Voor organisaties en bedrijven die opzoek zijn naar nieuwkomers: Recruitment@refugeestartforce.eu