Refugee Company

Refugee Company creeërt banen en werkervaringsplaatsen, en biedt leerwerk- en participatieprogramma’s aan via hun sociale ondernemingen A Beautiful Mess en de Mondmaskerfabriek

Refugee Company bouwt mee aan een inclusieve samenleving door:
  • vluchtelingen te ondersteunen om economisch zelfstandig te worden en zich welkom en op hun gemak te voelen.
  • de ontvangende gemeenschap te inspireren om mensen met een vluchtelingenachtergrond te verwelkomen en hen te waarderen en te steunen bij het opbouwen van een zinvol bestaan in Nederland

Refugee Company biedt on-the-job training door middel van programma's die tussen de zes maanden en drie jaar duren. Deelnemers worden actief, doen werkervaring op en bouwen een netwerk op dat bestaat uit zowel langdurig ingezetenen als medevluchtelingen. Ook kunnen zij ondersteuning krijgen bij het leren van de taal, integratie en burgerschap, maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Na het programma biedt Refugee Company begeleiding aan naar een passende baan.

Deelnemers

Refugee  Company heeft zowel een participatietraject voor mensen in afwachting van hun status (in Utrecht), als een leerwerktraject voor mensen met een status (Amsterdam en Arnhem). De grootte van de groepen verschilt nogal, afhankelijk van de locatie en het tijdstip. Refugee Company krijgt op verschillende manieren deelnemers: veel via mond-tot-mond. Bovendien werken zij samen met de gemeente in Arnhem en met het COA in Utrecht.

A Beautiful Mess en Mondmaskerfabriek

Refugee Company begint altijd met on-the-job training binnen de veilige ruimtes van hun eigen sociale onderneming A Beautiful Mess (Amsterdam, Arnhem en Utrecht) en de Mondmaskerfabriek (Arnhem). Met de producten en diensten die zij in bijvoorbeeld A Beautiful Mess (restaurant, koffiebar en makerspace) aanbieden, dragen zij bij aan een positievere beeldvorming over vluchtelingen in de samenleving. Refugee Company wil op deze manier zoveel mogelijk mensen bereiken en meebouwen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich kan ontplooien.

Succesfactoren en uitdagingen

Financiering is altijd een uitdaging, zeker met de beperkte horeca-inkomsten van de afgelopen anderhalf jaar. Een van de succesfactoren is het feit dat Refugee Company in korte tijd de Mondmaskerfabriek in Arnhem heeft opgezet. Daar zijn meer dan vijftig mensen met een vluchtelingenachtergrond, door middel van 'open hiring’, direct vanuit de bijstand naar een betaalde baan geholpen. Een andere succesfactor is dat zij ook tijdens de zware coronaperiode mensen hebben kunnen blijven helpen. Achter gesloten deuren gaat hun werk altijd door. De coaches zorgen ervoor dat hun mensen niet geïsoleerd raken; op veilige afstand en toch dichtbij.

Resultaten

Veel mensen in het netwerk hebben een grote stap kunnen zetten naar economische en sociale zelfstandigheid. In 2020 had Refugee Company 187 deelnemers aan hun trajecten, konden zij 60 van hen begeleiden naar betaald werk en bespaarden zij ruim 1,5 miljoen euro op uitkeringen. Sinds hun start in 2015 hebben ze bijna 500 deelnemers aan hun trajecten gehad, 291 van hen naar een betaalde baan begeleid en bijna €7 miljoen aan uitkeringen bespaard.

Toekomst

In 2020 zijn er nog twee 'A Beautiful Mess' locaties geopend, in Utrecht en in Arnhem. De locatie in Amsterdam is helaas tijdelijk gesloten wegens verbouwing van het pand. Daarnaast is er in 2020 ook de Mondmaskerfabriek in Arnhem geopend. Refugee Company is op zoek naar mogelijkheden om meer sociale ondernemingen op te zetten, zoals ze hebben gedaan met A Beautiful Mess in Amsterdam, Arnhem en Utrecht en de Mondmaskerfabriek in Arnhem. Hopelijk kan Refugee Company met deze organisatie voor mensen met een vluchtelingenachtergrond nog vele jaren impact maken. En op termijn ook op steeds meer plaatsen in Nederland.

Meer informatie over dit project (website Refugee Company)

Contact

Contactpersoon: Sandrijn Dekkers
sandrijn@refugeecompany.com