Stichting Global Talent Pool

Deze stichting begeleidt en bemiddelt hoger opgeleide statushouders naar een duurzame baan. Zij richt zich op nieuwkomers die klaar staan om de arbeidsmarkt te betreden, maar het netwerk en de kennis missen om een passende baan te vinden. De werkwijze is persoonlijk, intensief en doelgericht.

Netwerkplatform & deuren openen

Stichting Global Talent Pool is ontstaan vanuit de professionele ervaring, de maatschappelijke betrokkenheid en de passie om mensen met een achterstand op de Nederlandse arbeidsmarkt een kans te geven. De initiatiefnemers merkten dat in Nederland iets vreemds aan de hand is als het gaat om het integreren van hoogopgeleide statushouders. Daar waar de markt gilt om goed opgeleide mensen, vond deze groep niet of nauwelijks een passende baan. De gemeenteambtenaren hebben onvoldoende kennis, ervaring en netwerk om vluchtelingen met een bepaald profiel te introduceren bij voor de hand liggende werkgevers. Terwijl de statushouders zelf geen enkel goed professioneel netwerk hebben in dit land. Stichting Global Talent Pool biedt het netwerkplatform en opent deuren voor kandidaten.

Gedurende de corona-pandemie hebben de kandidaten niet stil gezeten. Hierdoor stonden ze klaar om de arbeidsmarkt te betreden zodra de wereld weer openging. In de afgelopen maanden zijn er vele kandidaten geplaatst. Het gaat daarbij om mooie matches. Een paar voorbeelden: een Turkse chemicus met een achtergrond in een aloude Ottomaanse porseleinfabriek die nu werkervaring opdoet bij Royal Delft, de Syrische document restaurateur die in vaste dienst is bij het Haagse Gemeentearchief: de software engineer uit Yemen die een prachtige baan heeft bij Cap Gemini; de Afghaanse jurist die nu een opleiding volgt bij KPN. 

Maar het is voor de kandidaten die een jarenlange werkervaring in hun thuisland hebben opgedaan moeilijn om deze hier in Nederland te gelden te brengen. Met name in de zorg is dit een probleem. Vaak is daar een tussenoplossing voor. Zo heeft een tandarts een gecombineerde baan gevonden waarbij hij een gedeelte van de week als kok werkt en de overige 2 dagen als tandartsassistent. Deze laatste baan biedt hem te mogelijkheid om makkelijk door te groeien. De stichting merkt dat dit perspectief voor onze kandidaten prettig is.

Daarnaast heeft Stichting Global Talent Pool een Compliance Academy opgericht. Kandidaten met een algemeen juridisch of financieel profiel, die excellent Engels of Nederlands spreken, worden gedurende 2 maanden opgeleid in het compliance vakgebied. De opleiding wordt in samenwerking met de toekomstige werkgever ingericht, zodat kandidaten meteen door kunnen stromen in een werkervaringsplek of stage. Een tweede initiatief die de stichting heeft opgezet is de International Public Service Pool. Deze pool is heel specifiek gericht op internationale organisaties die specifiek op zoek zijn naar kandidaten met hoogwaardige diplomatieke, politieke of bestuurlijke ervaring en kennis.

Tot slot merkt Stichting Global Talent Pool dat zij steeds vaker worden benaderd door organisaties die graag willen voldoen aan hun diversiteitsbeleid en toegang zoeken tot de doelgroep statushouder, maar niet weten hoe. De stichting begeleidt en adviseert deze organisaties met trajecten waarbij zij de werving/selectie en ‘onboarding' doen of trainee trajecten opzetten.

Contact

Christine van Zuylen | christinevanzuylen@globaltalentpool.nl

Andrew van Esch | andrewvanesch@globaltalentpool.nl

Voor meer informatie kijk op www.globaltalentpool.nl