Strategische medezeggenschap: ervaringen en tips van organisaties

Hoe ziet strategische medezeggenschap er in de praktijk uit?

In deze video's vertellen uiteenlopende organisaties over hun werkwijze, successen en leermomenten.

Albert HeijnAlbert Heijn

Hoe zorg je voor een ideale dialoog tussen ondernemingsraad en de bestuurder? Tineke Boersma de Roo (voorzitter ondernemingsraad Albert Heijn) en Jeroen Burger (Vice President Labour Relations) vertellen hoe zij het aanpakken.

IBNIBN

"Hoe vaker je met elkaar in gesprek gaat, hoe beter je weet waar we naartoe gaan met de medewerkers en met het bedrijf". Rob van Well (voorzitter ondernemingsraad) en Marko Terpstra (directeur Mens, Organisatie & Innovatie) van IBN vertellen hoe zij de dialoog zoeken en wat hen dat brengt.

ING NederlandING Nederland

Hoe werkt strategische medezeggenschap bij ING Nederland? Directievoorzitter Ruud Van Dusschoten tipt: “Neem als werkgever het perspectief van je medewerker mee in elk besluit dat je neemt. Mijn advies is daarom: Ga met elkaar in gesprek over de strategie van de onderneming. Daar ligt een gemeenschappelijk belang voor de werkgever en de medezeggenschap. En een belangrijke rol voor de or.”

Rode Kruis ziekenhuisRode Kruis Ziekenhuis

Steven Greveling, voorzitter van de or van het Rode Kruis Ziekenhuis: “Het is goed dat de stem van medewerkers wordt gehoord en meegenomen in besluiten van de directie. Dat gebeurt in ons ziekenhuis via de or.” Bestuursvoorzitter Peter van Barneveld vult aan: “De or-leden zijn voor mij degenen die de medewerkers in de organisatie vertegenwoordigen. Het is voor onze directie zaak om samen met de or te zorgen dat het goed gaat met de medewerkers.”

Een praktijkvoorbeeld aanmelden?

Ken je een interessant praktijkvoorbeeld van medezeggenschap bij een strategisch onderwerp?