Hoe voer je het gesprek over strategische onderwerpen in je organisatie?

12-06-2024

Of het nu gaat om de energietransitie, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, geopolitieke verschuivingen of digitalisering: vroeg of laat zul je als organisatie actie moeten ondernemen bij één of meer van deze strategische onderwerpen. Medezeggenschap kan hier een belangrijke rol bij spelen. Het gesprek over deze ontwikkelingen aangaan kan een uitdaging zijn. In de handreiking 'Toekomstgerichte medezeggenschap' vind je tips hoe je strategische onderwerpen binnen jouw organisatie op de agenda zet.

'Ook feestdagen die niet in de cao staan, kun jij bij ons vieren'

11-06-2024

Niet langer moeilijk doen over feestdagen die niet opgenomen zijn in de collectieve arbeidsovereenkomst, dat is het credo van Schiphol. Ook Eid al-Fitr (Suikerfeest), Internationale Vrouwendag of de Pride vallen onder de arbeidsvoorwaarden. Zegt het voort, betoogt senior HR business partner Peggy van Bochove: “Met deze diversiteitsuren benadrukken we dat we een afspiegeling van de maatschappij zijn.”

SER Raadsvergadering: SER Jongerenplatform presenteert hernieuwde visie en strategie op versterkte betrokkenheid van jongeren

05-06-2024

Tijdens de raadsvergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER) op donderdag 23 mei, stond het SER Jongerenplatform (SER JP) centraal. Onder leiding van Ruben Smit, bestuurslid van Jong AWVN en lid van SER JP, presenteerde het platform de hernieuwde visie en strategie om de betrokkenheid van jongeren in sociaaleconomische beleidsvorming te versterken.

Or-verkiezingen: wat zijn de spelregels?

05-06-2024

Vóór elke nieuwe zittingstermijn moeten er or-verkiezingen plaatsvinden. Het uitgangspunt is dat de verkiezingen eerlijk verlopen en alle kandidaten evenveel tijd krijgen om zich te profileren. De procedure leidt in de praktijk soms tot verwarring. Hoe zit het precies?

Nieuw SLIM-aanvraagtijdvak geopend voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven

05-06-2024

Vanaf 3 juni 2024 is een nieuw aanvraagtijdvak voor de SLIM-regeling geopend, speciaal gericht op samenwerkingsverbanden en grootbedrijven in de landbouw, horeca en recreatiesector. Deze aanvraagperiode loopt tot en met 31 juli 2024, 17:00 uur.
De SLIM-subsidie is ontworpen om jou als ondernemer te ondersteunen bij het bevorderen van een leercultuur binnen jouw organisatie, wat bijdraagt aan de continue ontwikkeling en inzetbaarheid van je werknemers.

‘Maak het verlofstelsel begrijpelijk en toekomstbestendig’

04-06-2024

Het raakt een maatschappelijke snaar, het SER-advies voor een eenvoudiger en eerlijker verlofstelsel; het krijgt verrassend veel aandacht in de media. Tot tevredenheid van voormalig kroonlid Nicolette van Gestel, voorzitter van de commissie die het advies voorbereidde. Waarom is herziening van het verlofstelsel hard nodig?

Podcastaflevering 9: Rijker en veiliger door Europa

27-05-2024

De verkiezingen voor het Europees parlement komen er weer aan en dat betekent dat het belang van Europa weer leeft in het maatschappelijk debat. Veel partijen liggen sterk uit elkaar als het gaat om meer of minder EU. Maar wat heeft de Europese Unie nu eigenlijk opgeleverd voor Nederland en Europa? En waar moet de EU zich in de toekomst op richten? In deze nieuwe aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix Kluiters, samen met experts, in het belang van Europa.

Strengere regels voor werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting

23-05-2024

Op 21 mei is een wetswijziging ingegaan met nieuwe regels voor werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting. Dat zijn stoffen die bij blootstelling risico’s hebben voor werkenden als het gaat om hun vruchtbaarheid, zwangerschap en/of de borstvoeding.

Ander perspectief helpt organisaties meer impact maken met diversiteits- en inclusiebeleid

22-05-2024

Veel werkgevers streven naar een diverse en inclusieve organisatie, maar worstelen met het omzetten van de inspanningen die ze hiervoor leveren naar tastbare impact. Het einddoel van een organisatie die écht divers en inclusief is, lijkt daardoor soms onbereikbaar. Om organisaties op weg te helpen met het concreet maken hiervan, presenteren Universiteit Utrecht, InclusieNL en SER Diversiteit in Bedrijf hun nieuwe onderzoeksresultaten die de kijk op het realiseren van impact met diversiteits- en inclusiebeleid (D&I) in nieuw daglicht zetten.

Voelen dat veranderingen de wereld beter maken

21-05-2024

Rechtvaardigheid is een woord dat pas dichtbij komt als je het concreet maakt. In een rechtvaardige samenleving worden ieders belangen, wensen en behoeften gehoord en meegenomen in te maken afwegingen en keuzes. Ook die van de jongeren en toekomstige generaties.