Jaarverslag 2023 Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA)

17-07-2024

Het jaarverslag over 2023 van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) is gepubliceerd. De commissie wordt voorgezeten door Prof.mr. Femke Laagland.

Vliegende start voor regionale SER Topvrouwen Circles

10-07-2024

De afgelopen maand is SER Topvrouwen van start gegaan met de SER Topvrouwen Circles. Een initiatief waarbij topvrouwen uit de database elkaar treffen tijdens regionale bijeenkomsten met business- of carrière gerelateerde onderwerpen en prominente sprekers. De eerste vijf Circles - die verspreid over het land plaatsvonden - zijn inmiddels een feit en werden met veel enthousiasme vanuit de community ontvangen.

Sociale innovatie: goed voor werknemers én bedrijven

09-07-2024

Technologische vernieuwing is hard nodig om onze welvaart te laten groeien. Maar de menselijke kant van innovatie is minstens zo belangrijk. Bedrijven moeten dan ook meer werk maken van sociale innovatie, vindt de SER. Wat is hiervoor nodig? En wat levert het op? Een tweegesprek tussen Margreet Xavier van werkgeversorganisatie AWVN en Paul Preenen van TNO en Hogeschool Saxion.

Hoe regelen we het toezicht op de AI-Act?

03-07-2024

De nieuwe Europese wet die regels voor kunstmatige intelligentie (AI) opstelt, de AI-Act, komt eraan. Ter voorbereiding hierop adviseren de Autoriteit Persoonsgegevens en Rijksinspectie Digitale Infrastructuur over hoe het toezicht op AI in Nederland kan worden geregeld. Laat het toezicht zo veel mogelijk aansluiten op het al bestaande sectorale toezicht, bevelen zij aan. Hoe het toezicht er precies uit komt te zien is aan de verantwoordelijke minister van EZK.

Een dialoog is krachtiger dan controle

02-07-2024

Onlangs liepen mijn collega’s in een Indiase kledingfabriek. Ze waren onder de indruk van de veiligheidsmaatregelen. Overal waren brandblussers en niet-geblokkeerde nooduitgangen, gemarkeerd door pijlen op de vloer. Tot mijn collega’s een medewerker lieten demonstreren wat hij zou doen bij een brandalarm. De man rende weg van de nooduitgang, want daar brandde een rode lamp en: “Red means danger”.

Hoe veilig voel jij je op je werk? Sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer

02-07-2024

Stel je eens voor: een werkplek waar ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie en seksuele grensoverschrijding niet getolereerd wordt. Idealiter zou dit overal de standaard zijn, maar de realiteit toont een ander beeld voor veel werknemers. Wat betekent het om je echt veilig te voelen op je werk, en wat zijn de gevolgen als een dergelijke basisveiligheid ontbreekt?

Terugblik webinar Genderbalans in de (sub)top

27-06-2024

Onlangs organiseerden het SER Diversiteitsportaal en Topvrouwen het gezamenlijke webinar ‘Genderbalans in de (sub)top’. Tijdens dit online event gingen we in gesprek met bedrijven die gerapporteerd hebben in het Diversiteitsportaal en aan de slag zijn gegaan met hun plannen van aanpak.

Terugblik op recente Topvrouw-benoemingen: “Met het toezichthouderschap bij GGZ Noord-Holland-Noord komt voor mij alles samen”

27-06-2024

De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

Kick-off Utrecht Divers & Inclusief: drie van de belangrijkste bevindingen

27-06-2024

In een volle zaal in het Utrechtse Stadskantoor vond op 11 juni de kick-off bijeenkomst van Utrecht Divers & Inclusief plaats. Tijdens de feestelijke lancering van dit nieuwe initiatief van de gemeente Utrecht en SER Diversiteit in Bedrijf kwamen ervaringsdeskundigen en experts aan het woord over de voordelen van het aan de slag gaan met diversiteit en inclusie voor bedrijven en organisaties.

SER Scriptieprijs 2024: dit zijn de genomineerden

25-06-2024

Ruimere bijverdienregels in de bijstand, het ideale percentage gerecycled materiaal in een spijkerbroek en het inbeddingsscriterium als onderscheid tussen zzp’ers en werknemers. Daarover gaan de drie scripties die zijn genomineerd voor de SER Scriptieprijs 2024. De schrijvers vertellen over hun onderzoek, het maakproces en hun toekomst.