De nieuwe polder

06-12-2023

Kim Putters schreef het voorwoord bij het recent uitgegeven boek 'De nieuwe polder'. Met twaalf krachtige voorbeelden laat deze bundel zien hoe samenwerking in de nieuwe economie essentiële veranderingen op sociaal, ecologisch en economisch vlak mogelijk maakt.

Nederland ontwikkelt eigen AI-taalmodel

06-12-2023

Het is een jaar geleden dat ChatGPT voor het publiek werd gelanceerd. De AI-chatbot maakt het onder andere mogelijk om grote stukken tekst te laten samenvatten, programmeercode te laten schrijven en over allerlei onderwerpen concrete uitleg te krijgen. De impact van ChatGPT was al snel merkbaar. Ook Nederland start nu met een eigen AI-taalmodel.

Medezeggenschap voor iedereen

28-11-2023

“De vernieuwde medezeggenschap geeft meer werkplezier en betekent ook dat we als bestuurders een betere binding krijgen met onze achterban”, zegt Eduard van Bockel. Hij is bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Sint Jacob uit Haarlem en Heemstede. Vijf jaar geleden zet deze organisatie de eerste stap naar de vernieuwing van medezeggenschap.

Podcastaflevering 6: De zorgen van jongeren

27-11-2023

In de zesde aflevering van de SER podcast Impact in de Polder gaat Marnix in gesprek over jongeren. Hoe zit het met de representatie van jongeren in de politiek en andere besluitvormingsorganen? Hebben jongere generaties van nu het wel écht beter dan hun ouders? En waarom lijken veel jongeren pas later in het leven belangrijke mijlpalen te bereiken, zoals het kopen van een eerste huis en het stichten van een gezin?

Benoeming nieuwe Kroonleden Sociaal-Economische Raad

24-11-2023

Prof. dr. Josette Dijkhuizen en dr. Fabian Dekker worden benoemd tot Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De twee nieuwe kroonleden hebben expertise op het gebied van zelfstandigen.

NXP Semiconductors Netherlands BV wint Driehoek 3D Trofee 2023

22-11-2023

NXP Semiconductors Netherlands BV heeft de Driehoek 3D Trofee gewonnen. Dit is de prijs voor de organisatie met het beste overleg in de Driehoek medezeggenschap, toezicht en bestuur.

Digitalisering in kaart: de eerste stappen naar een digitaal Europa

21-11-2023

Hoe staan de lidstaten van de Europese Unie ervoor op het gebied van digitalisering? Die inzichten brengt de SER in de nieuwste versie van de interactieve landkaart van digitalisering in de Europese Unie. De gegevens zijn afkomstig uit een rapport over de staat van het digitale decennium (DDPP), dat de Europese Commissie op 27 september 2023 publiceerde.

‘Diversiteit en inclusiviteit, hét thema van deze eeuw’

21-11-2023

Mourad El Moussati zet zich met zijn bedrijf Diverswerken.nl in voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Door organisaties te helpen om meer divers en inclusief te worden. Welke adviezen heeft hij bij het ontwikkelen van kansengelijkheid?

Brede welvaart: een baken van licht

14-11-2023

Als er een tijd is, waarin de SER iets te betekenen heeft, dan is het nu. De enorme uitdagingen van onze tijd kunnen we namelijk alleen samen aan: overheid, burgers, maatschappelijke organisaties en instituties als de SER. We moeten samen optrekken en verantwoordelijkheid nemen. We mogen de opgaven van vandaag niet doorschuiven naar volgende generaties.

‘Ik zal je leren hoe je een man moet zijn!’

07-11-2023

In de treincoupé zwaait een man met z’n vuisten en pakt me vast. “Ik zal je leren hoe je een man moet zijn!” roept hij. Gelukkig word ik net op tijd gered door een medereiziger. Later hoor ik dat twee kennissen een soortgelijke ervaring hebben gehad in de trein. Losstaande incidenten? Ik denk het niet.