Nieuwsoverzicht Diversiteit

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Diversiteit

Burgerparticipatie : Op zoek naar álle stemmen

20-02-2024

De SER maakt op allerlei manieren ruimte voor andere stemmen, naast die van werkgevers, werknemers en kroonleden. In de laatste raadsvergadering is de participatiewijzer toegepast. De SER ziet de participatiewijzer als middel om de kloof tussen burgers en politiek te dichten.

SER Dataverkenner onthult genderbalans in Nederlandse bedrijven

29-01-2024

Op 29 januari heeft de Sociaal-Economische Raad de SER Dataverkenner gelanceerd, waarmee Nederlandse bedrijven voor het eerst op grote schaal inzicht bieden in de man-vrouwverhouding, streefcijfer en plannen om de ambities te realiseren. In totaal zijn de rapportages van ruim 2.000 bedrijven geanalyseerd.

‘Focus op het talent, niet op de beperking’

19-12-2023

Discriminatie van mensen met een arbeidsbeperking is helaas van alledag. Noortje van Lith (26) heeft een lichamelijke beperking en merkte tijdens haar middelbareschooltijd al dat gelijke kansen niet vanzelfsprekend zijn. Adnan Tekin zet zich tijdens zijn voorzitterschap bij de MBO Raad in tegen een andere vorm van uitsluiting; de zogeheten stagediscriminatie. Ze gaan met elkaar in gesprek over ongelijkheid op de arbeidsmarkt én in het onderwijs.

Jaaroverzicht SER Topvrouwen en SER Diversiteitsportaal: hoogtepunten van 2023

17-12-2023

Van de officiële lancering van het bedrijvendashboard van het SER Diversiteitsportaal - en daarmee het startschot voor grote vennootschappen om te rapporteren over diversiteit in de (sub)top van hun organisatie - tot aan een vernieuwde SER Topvrouwen database. Het jaar 2023 bestond uit vele waardevolle momenten voor SER Topvrouwen en het SER Diversiteitsportaal.

‘Diversiteit en inclusiviteit, hét thema van deze eeuw’

21-11-2023

Mourad El Moussati zet zich met zijn bedrijf Diverswerken.nl in voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Door organisaties te helpen om meer divers en inclusief te worden. Welke adviezen heeft hij bij het ontwikkelen van kansengelijkheid?

‘Ik zal je leren hoe je een man moet zijn!’

07-11-2023

In de treincoupé zwaait een man met z’n vuisten en pakt me vast. “Ik zal je leren hoe je een man moet zijn!” roept hij. Gelukkig word ik net op tijd gered door een medereiziger. Later hoor ik dat twee kennissen een soortgelijke ervaring hebben gehad in de trein. Losstaande incidenten? Ik denk het niet.

‘Droom groot, dat leer ik mijn mentees’

31-10-2023

Geef álle talentvolle vrouwen en multiculturele talenten (m/v) een mentor, zegt topvrouw Yardena Shitrit. Mentoren kunnen ze ondersteunen in hun carrière en zo zorgen voor een betere doorstroom richting de top. Ook Shitrits mentee (leerling) Karima Almoujy gunt iedereen een goede mentor. “Door Yardena durf ik uit te spreken dat ik op een dag CEO wil worden.”

Het wordt hoog tijd om de dingen anders te doen

24-10-2023

De samenleving staat voor grote opgaven. Een daarvan is een meer duurzame omgang met onze leefomgeving, grondstoffen en klimaat, ook met het oog op volgende generaties. Een andere is niemand achterlaten; zorgen dat iedereen mee kan doen.

Terugblik webinar ‘Van ambities naar resultaten’: “Het diversiteitsportaal is een goede stok achter de deur”

19-10-2023

Op donderdag 12 oktober vond het webinar ‘Van ambities naar resultaten plaats’. Tijdens dit online event van SER Diversiteitsportaal en Topvrouwen samen gingen we met de Nederlandse Spoorwegen, Heijmans en De Nederlandsche Bank in gesprek over de eerste rapportagedeadline - op 31 oktober - voor grote vennootschappen die onder de wet ingroeiquotum en streefcijfers vallen. Daarbij gingen we nader in op de door hun geformuleerde streefcijfers en plannen van aanpak om deze ambities te realiseren.

‘Alleen met diverse, inclusieve organisaties kunnen we de maatschappelijke uitdagingen het hoofd bieden’

17-10-2023

Op 3 oktober vond de allereerste SER Talks plaats, samenvallend met de vijfde editie van Diversity Day. We blikken terug op deze bijzondere aftrap van SER Talks, waarin Petri Hofsté haar visie deelde op het leiderschap van de toekomst en de rol die diversiteit en inclusie daarin spelen. “Complexe problemen kun je alleen oplossen met diverse groepen mensen.”