Netwerkleden leren over inclusief stagebeleid tijdens intervisiesessie Utrecht Divers & Inclusief
Het objectief werven en selecteren van stagiaires, hoe doe je dat eigenlijk? Het is een vraag waar een aantal netwerkleden van Utrecht Divers & Inclusief (UDI) een antwoord op zochten. Op 9 december 2025 vond daarom een intervisiebijeenkomst over inclusief stagebeleid plaats, georganiseerd door de kwartiermakers van UDI.
Deze bijeenkomst rondom inclusief stagebeleid vond plaats bij The Colour Kitchen in Utrecht. Een toepasselijke locatie, omdat deze maatschappelijke onderneming mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om werkervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. In de restaurants, keukens en cateringlocaties werken deelnemers dagelijks aan hun groei, met als doel door te stromen naar een betaalde baan.
Tijdens de bijeenkomst was er een veilige, open omgeving waarin iedereen vrij was ervaringen uit te wisselen, goede voorbeelden te delen en onder begeleiding van IZI Solutions op een interactieve manier het proces van objectief werven en selecteren van stagiairs te doorlopen. IZI Solutions heeft deze methodiek mede ontwikkeld.
Vijf stappen
In deze mini-workshop werden de deelnemers van The Colour Kitchen, We Fashion, Nimeto, Koninklijke Jaarbeurs en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) op een interactieve manier meegenomen in de vijf stappen waar de methodiek uit bestaat. Dat zijn:
- Bepaal de stagebehoefte
- Beschrijf de stage (vacaturetekst)
- Werf breed en inclusief
- Bereid de selectie voor
- Selecteer objectief
De methodiek ondersteunt leerbedrijven bij het creëren van gelijke kansen in de werving en selectie van stagiaires. Tijdens de gesprekken tussen de deelnemers kwam naar voren dat traditionele middelen zoals cv’s en motivatiebrieven steeds minder betrouwbaar zijn, mede door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Deelnemers gaven aan dat het meer oplevert om direct het gesprek aan te gaan over leerdoelen en vaardigheden.
Zorgvuldigheid
Ook het belang van een zorgvuldige selectievoorbereiding kwam terug. In een gesprek van een uur kun je volgens de aanwezigen slechts twee à drie vaardigheden écht goed uitvragen. Heldere hoofdvragen, die voor iedere kandidaat hetzelfde zijn, helpen daarbij.
De reacties op de sessie waren positief. De methodiek bood praktische handvatten om objectiever te werven en selecteren, aldus een van de deelnemers. Een ander gaf aan dat het waardevol was om ervaringen te delen, ‘omdat we allemaal tegen dezelfde vragen aanlopen’. Een derde deelnemer merkte op: “Het inspireert om opnieuw naar het eigen proces te kijken.” De bijeenkomst liet zien dat organisaties veel kunnen winnen door samen te leren en te blijven werken aan eerlijke kansen voor toekomstige stagiairs.
Wil je graag in contact komen met The Colour Kitchen of meer weten over hun initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie? Neem dan contact op via Bartel Geleijnse van TCK of neem een kijkje op de website van The Colour Kitchen.