Kosteloos leren en ontwikkelen

Zelf aan de slag gaan om iets nieuws te leren? Daarvoor bestaan veel mogelijkheden. Bekijk een overzicht van kosteloze cursussen, loopbaantools en persoonlijkheidstesten.

Gratis cursussen en trainingen

Nationale AI Cursus
Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van ons dagelijks leven en leidt steeds vaker tot discussie. Ontdek in deze cursus wat AI is en hoe het zich verder ontwikkelt.

Cisco Networking Academy
De Cisco Networking Academy heeft inmiddels ruim 140.000 IT’ers opgeleid. Onderwijsinstellingen kunnen gratis gebruik maken van het lesprogramma, maar daarnaast kan ieder individu online introductietrainingen voor Internet of Things en Cyber Security volgen.

Flatiron’s School Coding Bootcamp prep course
75 uur aan vrij toegankelijk materiaal voor programmeren. Maak kennis met de basisbeginselen; een mooie stap om aan digitale vaardigheden te werken.

Flatiron School's Data Science Bootcamp Prep course
Leer in deze bootcamp de basisbeginselen van data science, de wetenschap rond complexe patronen in grote hoeveelheden data.

Microsoft Learn
Microsoft vroeg data scientists en de bedrijven waar ze werken naar de vaardigheden die nodig zijn voor succes. Op basis hiervan is een aantal cursussen opgesteld met functionele en technische skills.

Google Digitale Werkplaats
Ontdek een breed aanbod aan lescontent gericht op een eigen bedrijf of persoonlijke carrière. Leren is mogelijk met afzonderlijke modules, of door een volledige cursus te volgen. 

Allyoucanlearn
Allyoucanlearn is een open leerplatform voor iedereen in de zorg en welzijnssector. Het biedt onder andere hulp voor studenten en docenten (mbo en hbo). Ook richt het zich op (gemeente)medewerkers en zzp’ers, mantelzorgers en vrijwilligers die actief zijn in de zorg en welzijn. Allyoucanlearn bestaat uit modules op mbo niveau 1-2, mbo niveau 3-4 en hbo-niveau.

Duolingo
Leer spelenderwijs een nieuwe taal met Duolingo.

WERK-portal
Met de e-learningprogramma’s in de WERK-portal.nl kunnen werknemers en werkzoekenden zonder startkwalificatie hun kansen op (behoud van) werk vergroten. Op de portal staan programma’s over werk zoeken en solliciteren, veilig en prettig werken, taal en werk, omgaan met de computer en social media.

Microsoft Excel
Leer de basisvaardigheden van Microsoft Excel via deze videocursus op YouTube.

Rekenen: MeneerMegens
Leer rekenen door eenvoudige YouTube-video’s van MeneerMegens te kijken over verschillende rekenonderwerpen. Bij elk onderwerp zijn gratis oefenopdrachten met nakijkmodel te vinden.

Allesuitjezelf
Ruim 25 online modules met trainingen en webinars over diverse thema's (beschikbaar voor gemeentepersoneel).

oZone
Online leermateriaal voor de technische sector.

Thuiscursus EHBO
Leer eerste hulp verlenen met deze korte thuiscursus van het Rode Kruis.

Studytube
Online trainingen en microlearnings op verschillende niveaus (tot eind juni 2020 gratis toegankelijk).

SkillsTown
Online trainingen in veel verschillende onderwerpen (beperkt gratis aanbod).

Nationale Blockchain Cursus
Ontdek wat blockchain-technologie is en welke toepassingen dit heeft.

Digivaardig in de Zorg
Leermiddelen rond digitale vaardigheden voor mensen die werkzaam zijn in de zorg.

Springest
Opleidingsvergelijker Springest geeft een overzicht van gratis trainingen in diverse categorieën.

Diverse online cursussen
Veel onderwijsinstellingen en bedrijven bieden gratis cursussen aan in allerlei vakgebieden. De lesinhoud is vrij toegankelijk, voor een certificaat moet vaak worden betaald. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande aanbieders:

- Edx
- Coursera
- Open Universiteit
- Universiteit van Nederland
- Rijksuniversiteit Groningen
- Universiteit van Amsterdam

Gratis loopbaantools

LoopbaanCentraal
LoopbaanCentraal maakt het mogelijk om digitaal aan uw loopbaan te werken. Doe onderzoek naar uw persoonlijke kwaliteiten en ontdek hoe dit tot een betere match met werk kan leiden. Met een account is het mogelijk testuitslagen op te slaan, een digitaal cv aan te maken of toegang te krijgen tot vragenlijsten en opdrachten.

Samen Klaar voor de Toekomst
Scan die uw vaardigheden van de toekomst (21st century skills) inzichtelijk maakt.

JobOn
Sollicitatietrainingen en workshops voor werkzoekenden in heel Nederland.

Leo-Loopbaan
Leo-Loopbaan biedt in Limburg leerzame en inspirerende activiteiten aan gericht op persoonlijke ontwikkeling. Het gaat bijvoorbeeld om workshops gericht op studie- of beroepskeuze of trainingen rondom competenties en kwaliteiten. De activiteiten zijn vrijwel altijd kosteloos.

123test
Via de website 123test zijn veel gratis loopbaantests te vinden, zoals een snelle beroepentest, competentietest, vaardighedentest of bedrijfskeuzetest.

Testyourselfie
Testyourselfie is een tool voor jongeren om hun soft skills te testen. Soft skills worden steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt van morgen. De test werkt met een aantal herkenbare situaties die zowel tijdens het solliciteren als bij het uitvoeren van werk vaak voorkomen.

Talentenscan
Krijg aan de hand van 24 vragen inzicht in uw persoonstype en de daarbij horende talenten.

Talentendetector
Deze test biedt inzicht in unieke talenten en groeikansen.

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten zorgen voor inzicht en helpen daarmee om keuzes te maken voor scholing en werk. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande testen:
- Big Five
- 16 personalities

leven lang ontwikkelen materiaal © Shutterstock

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van alle actualiteiten? Schrijf u dan in voor onze Leven lang ontwikkelen-nieuwsbrief en word lid van de LinkedIn-groep.