Nieuwsoverzicht Leven Lang Ontwikkelen

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Leven Lang Ontwikkelen.

Leren op de werkvloer bij Jeugdbescherming west: ‘In de verbinding met anderen wordt continu geleerd’

16-05-2023

Informeel leren, zoals leren van uitdagende taken of van collega's, is een belangrijk onderdeel van het werk. Bovendien is leren in een klaslokaal niet voor iedereen weggelegd. Hoe stimuleer je informeel leren op de werkvloer? En hoe draagt informeel leren bij aan een positieve en vanzelfsprekende leercultuur? In deze interviewreeks komen organisaties die leren op de werkvloer stimuleren aan het woord. In deel 4 spreken we met Nelleke Huizing (HR-adviseur), Laura Vols (communicatieadviseur) en een jeugdbeschermer.

STAP-budget verdwijnt ondanks populariteit

03-05-2023

Het STAP-budget wordt afgeschaft vanaf 2024, zo blijkt uit de Voorjaarsnota 2023 van het kabinet. De regeling, die tot nu toe erg populair is, verdwijnt om extra geld vrij te maken voor de rijksbegroting.

Bijeenkomst Sectoraal & Regionaal LLO-netwerk bij de Fruit Tech Campus

02-05-2023

Op donderdag 30 maart 2023 bezocht het Sectoraal & Regionaal LLO-netwerk de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Deze campus is opgericht vanuit bedrijven als antwoord op een aantal uitdagingen in de personeelsvoorziening binnen de eigen sector: te weinig instroom in het beroepsonderwijs, personeelskrapte en heel veel nieuwe technologieën waarin medewerkers bijgeschoold moeten worden.

Leren op de werkvloer bij de SER: ‘Door persoonlijkheden en vaardigheden centraal te stellen, komen medewerkers tot bloei’

14-04-2023

Informeel leren, zoals leren van uitdagende taken of van collega's, is een belangrijk onderdeel van het werk. Bovendien is leren in een klaslokaal niet voor iedereen weggelegd. Hoe stimuleer je informeel leren op de werkvloer? En hoe draagt informeel leren bij aan een positieve en vanzelfsprekende leercultuur? In deze interviewreeks komen organisaties die leren op de werkvloer stimuleren aan het woord. In deel 3 spreken we Charlotte Scheltus, programmaleider Globalisering en Verdienvermogen bij de Sociaal–Economische Raad (SER).

Sociale innovatie in de praktijk

11-04-2023

Technologische vernieuwingen zijn hard nodig om onze welvaart te laten groeien. Maar innovatie heeft ook een menselijke kant, en die is minstens zo belangrijk. Bedrijven moeten dan ook meer werk maken van sociale innovatie, vindt de SER.

Onderzoek SEO: zij-instroom om arbeidsmarktkrapte op te lossen

05-04-2023

Zet in op zij-instroom om bij te dragen aan het oplossen van de arbeidsmarktkrapte. Dat zegt onderzoeksinstituut SEO naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van Werkperspectief NL. Investeren in betere matching en scholing van zij-instromers en daarbij breder te werven en selecteren is van groot belang om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.

Wel quick wins, geen quick fixes

23-03-2023

“Er is een gerichte aanpak nodig om de arbeidsmarktkrapte in de publieke sector aan te pakken. De mensen in de publieke sector werken met hart en ziel en lopen vaak vast op de werkvloer. Het kabinet zou urgent aan de slag moeten met de aanbevelingen uit het SER-advies”.

Organiseer het werk anders, voor brede welvaart

16-03-2023

Sociale innovatie is een andere manier van werken, organiseren en managen. Werkgevers proberen personeel te werven én te behouden, de arbeidsproductiviteit te verhogen en in te spelen op kansen en risico’s van technologische veranderingen. Werknemers willen zich ontwikkelen en duurzaam inzetbaar zijn. Voor beide partijen kan sociale innovatie bijdragen aan brede welvaart.

Nieuw SLIM-aanvraagtijdvak geopend voor mkb

08-03-2023

Vanaf 1 maart 2023, 9:00 is weer een nieuw aanvraagtijdvak van de SLIM-subsidie geopend voor individuele mkb-ondernemingen. Het aanvraagtijdvak loopt tot en met 30 maart 17:00. SLIM staat voor ‘subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb.’

Leren op de werkvloer bij Hanzestrohm: ‘Als je ontwikkelen op de werkvloer leuk maakt, dan gaat leren vanzelf’

01-03-2023

Informeel leren, zoals leren van uitdagende taken of van collega's, is een belangrijk onderdeel van het werk. Bovendien is leren in een klaslokaal niet voor iedereen weggelegd. Hoe stimuleer je informeel leren op de werkvloer? En hoe draagt informeel leren bij aan een positieve en vanzelfsprekende leercultuur? In deze interviewreeks komen organisaties die leren op de werkvloer stimuleren aan het woord. In deel 2 spreken we Karsten Dijkstra, HR Manager bij Hanzestrohm.