Nieuwsoverzicht Leven Lang Ontwikkelen

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Leven Lang Ontwikkelen.

Skillsgerichte aanpak Luchtvaart Community Schiphol: ‘Mensen optimaal inzetten draagt meer bij aan het oplossen van het personeelstekort dan nieuw personeel zoeken’

03-10-2022

Er wordt steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties en kennis je met je meebrengt. Dit wordt ook wel samengevat als ‘skills’. Hoe kun je als werkgever investeren in skills van medewerkers? En hoe bepaal je welke skills je zelf kunt ontwikkelen? In deze interviewreeks komen organisaties die met een skillsgerichte aanpak aan de slag zijn gegaan aan het woord. In deel 5 spreken we Margreet Hak, programmamanager van Luchtvaart Community Schiphol.

Kennisdocument: de oriëntatiefase als springplank

29-09-2022

De SER zet zich in om de leercultuur in organisaties te versterken. Hiermee zorgen we dat mensen beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt, ook als het werk verandert. Op het moment dat mensen een overstap maken naar een andere baan in een andere sector, gaan zij de brug over van werk naar werk (VWNW). Deze brug bevat een aantal samenhangende stappen, namelijk: oriëntatie, matching, (om)scholing en plaatsing. De oriëntatiefase is een belangrijke eerste stap op de VWNW-brug. In dit kennisdocument zetten we de succesfactoren voor deze fase op een rij.

Terugkijken: Ontwikkeling Telt! Festival (online) 2022

28-09-2022

Op donderdag 22 september vond de eerste (online) dag van het Ontwikkeling Telt! Festival 2022 plaats. Deze dag stond in het teken van een leven lang ontwikkelen en basisvaardigheden. Een aantal sessies zijn de komende tijd terug te kijken. Om je te helpen kiezen hebben we de alvast 5 sessies voor je uitgelicht. Op donderdag 13 oktober vindt de fysieke dag plaats. Aanmelden voor deze dag is nog steeds mogelijk!

Kabinet investeert 1,2 miljard in leven lang ontwikkelen

26-09-2022

Het kabinet investeert tot en met 2027 € 1,2 miljard in leven lang ontwikkelen. Hierbij ligt de focus op het bevorderen van een sterke leercultuur via vier beleidslijnen: mensen in ontwikkeling, opleiders in ontwikkeling, bedrijven in ontwikkeling en versterking van de algemene leer- en ontwikkelcultuur die mensen, opleiders en bedrijven verbindt.

Skillsgerichte aanpak Rabobank: ‘een betere validering van skills kan mismatches op de arbeidsmarkt voorkomen’

20-09-2022

Er wordt steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties en kennis je met je meebrengt. Dit wordt ook wel samengevat als ‘skills’. Hoe kun je als werkgever investeren in skills van medewerkers? En hoe bepaal je welke skills je zelf kunt ontwikkelen? In deze interviewreeks komen organisaties die met een skillsgerichte aanpak aan de slag zijn gegaan aan het woord. In deel 4 spreken we met Anne Doeser, HR Innovation Lead Rabobank, en Marc Jansen, Head of People Data and Innovation bij Rabobank.

Skillsgerichte aanpak Inholland: ‘Een diploma zegt niets over hoe iemand zijn of haar functie gaat uitvoeren’

07-09-2022

Er wordt steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties en kennis je met je meebrengt. Dit wordt ook wel samengevat als ‘skills’. Hoe kun je als werkgever investeren in skills van medewerkers? En hoe bepaal je welke skills je zelf kunt ontwikkelen? In deze interviewreeks komen organisaties die met een skillsgerichte aanpak aan de slag zijn gegaan aan het woord. In deel drie spreken we met Brigitta van Dalen, projectmanager arbeidsmarktbeleid, en Nelly van der Lans, manager bedrijfsvoering, van Hogeschool Inholland.

LLO bij mbo instellingen brengt veel dynamiek met zich mee

25-08-2022

Leven Lang Ontwikkelen wordt binnen het mbo op drie manieren georganiseerd. Decentraal, centraal of in samenwerking tussen scholen. Uit onderzoek van het Kennispunt MBO blijkt dat al die aanpakken voor- en nadelen hebben, en dat LLO binnen de organisaties veel dynamiek en turbulentie met zich meebrengt, vergelijkbaar met start-ups.

Skillsgerichte aanpak Manpower Nederland: ‘Als je niet investeert in skills, ga je als talentmanager achter het net vissen’

15-08-2022

Er wordt steeds meer gevraagd van werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Niet alleen een diploma is tegenwoordig van belang, maar ook welke vaardigheden, competenties en kennis je met je meebrengt. Dit wordt ook wel samengevat als ‘skills’. Hoe kun je als werkgever investeren in skills van medewerkers? En hoe bepaal je welke skills je zelf kunt ontwikkelen? In deze interviewreeks komen organisaties die met een skillsgerichte aanpak aan de slag zijn gegaan aan het woord. In deel 2 spreken we Jochem van Dinther, Director of Operations bij Manpower Nederland.

Deelname aan scholing onder werkenden neemt af

04-08-2022

Werkenden hebben de afgelopen twee jaar minder scholing gevolgd en minder aan hun ontwikkeling gewerkt. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van hun tweejaarlijks arbeidsmarktonderzoek. De coronapandemie en -maatregelen worden door het SCP gezien als de voornaamste factor voor deze ontwikkelingen.

Voortgangsrapportage SER Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen 2021-2022

12-07-2022

De SER publiceert de derde voortgangsrapportage van de Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen. Doel van de Actie-agenda is een positieve en vanzelfsprekende leercultuur stimuleren.