Nieuwsoverzicht Leven Lang Ontwikkelen

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Leven Lang Ontwikkelen.

Onderzoek ROA toont daling leergedrag

17-05-2022

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht heeft een nieuwe studie uitgebracht over leven lang ontwikkelen in Nederland.

Expeditieregeling stimuleert leven lang ontwikkelen

12-05-2022

Het ministerie van SZW heeft een nieuwe subsidieregeling gepubliceerd genaamd de Expeditieregeling. Deze regeling heeft als doel een maatschappelijke beweging te stimuleren waarin interventies, werkwijzen en methodieken op het gebied van duurzame inzetbaarheid en een leven lang ontwikkelen vaker, beter en sneller worden toegepast.

Groene persona’s voor leren in het groene domein

09-05-2022

Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers in het groene domein blijven leren en ontwikkelen? GroenPact, een samenwerkingsverband waarin onderwijs, bedrijfsleven en overheid samenwerken aan het vergroenen van economie en maatschappij, introduceert hiervoor de ‘groene persona’s’.

Ontwikkeling Telt Festival! keert terug

19-04-2022

Na de succesvolle eerste editie in 2021 organiseren de Rijksoverheid en de SER, ook dit jaar weer het Ontwikkeling Telt Festival! Het congres voor iedereen die zich inzet voor betere basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen. Het festival bestaat dit jaar uit een online bijeenkomst op 22 september en een fysieke bijeenkomst op 13 oktober in Den Haag. Wil je bijdragen aan het programma? Dien je voorstel dan voor 23 mei in.

Hulp nodig bij leren en ontwikkelen? Maak gebruik van het STAP-ontwikkeladvies

06-04-2022

Om mensen bewust te maken van het belang van leren en ontwikkelen is er nu het STAP-ontwikkeladvies. Hiermee kunnen werkenden gratis loopbaanbegeleiding krijgen door gekwalificeerde professionals.

Omscholing naar tekortsectoren met FastSwitch

04-04-2022

FastSwitch is een omscholingstraject van de Vereniging Hogescholen. Ruim 15 hogescholen werken landelijk samen aan nieuwe omscholingsroutes voor de kraptesectoren ICT, techniek, zorg en onderwijs. Tegelijkertijd is het ook een kwaliteitskeurmerk van hogescholen voor hogescholen. Het programma richt zich vooral op van-werk-naar-werk-trajecten, maar ook steeds meer op het begeleiden van werkzoekenden naar werk. Lees hier het interview met Radboud Dam, programmaleider van FastSwitch.

Koningin Máxima en SER voorzitter bezoeken regio Drechtsteden voor mkb, werk en onderwijs

01-04-2022

SER-voorzitter Mariëtte Hamer en Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, brachten op donderdag 31 maart een werkbezoek aan High Eye in Dordrecht, regio Drechtsteden. Het bedrijf produceert onbemande lange afstandshelikopters die dronebeelden maken voor meerdere doeleinden. Het bezoek ging over regionale samenwerking om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten, ondersteuning daarbij aan mkb-ondernemers en de lokale visie van het mkb en de overheid op de toekomst. Het Comité werkt aan een advies om de dienstverlening aan ondernemers te verbeteren.

Skillspaspoort als toegangskaart naar de arbeidsmarkt: 4 vragen aan FME

15-03-2022

Een diploma zegt lang niet alles over wat iemand weet en kan. De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om een skillspaspoort. Hanneke Ackermann van FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, verwacht dat het skillspaspoort mensen gaat helpen om sprongen te maken op de arbeidsmarkt. Binnen én tussen sectoren. Vier vragen.

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling van start

07-03-2022

Het STAP-budget, de subsidieregeling van maximaal € 1000,- per jaar voor werkenden en werkzoekenden is per 1 maart officieel van start. De subsidie kan gebruikt worden voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Inzicht in skills, een verkenning van Nederlandse initiatieven

07-03-2022

Veel talent in Nederland blijft nog onbenut. Een gemiste kans op de toch al krappe arbeidsmarkt. Inzicht in skills kan helpen om iemands talenten te herkennen en betere matches tot stand te brengen. Het belang van skills wordt steeds duidelijker en dit heeft geleid tot veel verschillende initiatieven en instrumenten. De ministeries van SZW, OCW en EZK hebben daarom opdracht gegeven tot een verkenning.