SER-Scriptieprijs

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert regering en parlement over het sociaal-economisch beleid. Op dat gebied is er bij de SER veel kennis in huis. De raad levert daarnaast zelf graag een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van talent op sociaal-economische onderwerpen. Want dat talent is cruciaal voor de toekomst van Nederland. Daarom heeft de SER een scriptieprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt.

Wie kunnen er meedoen aan de Scriptieprijs?

Je kunt meedingen naar de SER-Scriptieprijs als je tussen maart 2024 en maart 2026 een scriptie hebt geschreven over een sociaal-economisch onderwerp of één van de andere terreinen waarop de SER actief is. Het gaat om een scriptie aan een masteropleiding aan een Nederlandse universiteit of hbo-onderwijs. Ook buitenlandse studenten kunnen inzenden. De inzending voor de scriptieprijs moet vóór 1 maart 2026 bij de SER zijn.

Meer weten? Bekijk het reglement met alle spelregels en de procedure voor het toekennen van de SER-Scriptieprijs.

Informatie over de SER-Scriptieprijs voor buitenlandse studenten is te vinden op de Engelstalige versie van de SER-website. 

Win een geldprijs van € 2000

De winnaar van de SER-Scriptieprijs ontvangt een prijs van € 2000. Hij of zij mag bovendien de SER toespreken én maakt persoonlijk kennis met de SER-voorzitter. De overige twee genomineerden ontvangen een bedrag van € 500.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst van de SER in het voorjaar 2026 waarin de winnaar bekend wordt gemaakt.

Contact

Meer weten over de SER-Scriptieprijs 2026? Neem dan contact op met Marianne den Boef. T 06 44244817; m.den.boef@ser.nl


De winnende scriptie in 2024

Eveline Nales: Revitalizing Denim: Investigating the desirability of using high recycled proportions in Jeans production. An application of True Cost Accounting in the textile industry.

De overige twee genomineerden in 2024:

Kim van Berkel: Incentivizing social assistance recipients: Quasi-experimental evidence from trials with earnings exemptions in the Netherlands

Scriptie downloaden (pdf)

Karin van Swam-Toonen: Gezagscriterium 2.0, ‘Een gespreid bedje of een kussen vol uitdagingen?’

Scriptie downloaden (pdf)

© Dirk Hol