24. Hoe monitor je arbeidsomstandigheden bij (CMT) productielocaties?

Het is van belang de werkomstandigheden van productielocaties te monitoren. Start met de locaties waar je direct zaken mee doet en verbreed dit stap voor stap met de toeleveringsketens van de directe productiepartners. Veel bedrijven doen dit via hun lidmaatschap van onder andere amfori BSCI of FWF. Andere vragen auditrapporten (SA8000 of WRAP of SMETA) van hun directe partners/ tier 1 locaties op om zo een indruk te krijgen van de gang van zaken en voortgang te kunnen volgen. Sommige bedrijven trainen of accrediteren eigen audit teams of auditing bodies om (pre-)audits of verificaties uit te voeren.

Dit kun je doen:

  • Zorg voor goede relaties met je leveranciers en behandel ze als gelijkwaardige partner. Dit betekent dat je als bedrijf ook naar je eigen inkooppraktijken moet kijken die mogelijk een negatief effect hebben. Ook dat je uitlegt waarom je monitort en wat je ermee wilt bereiken.
  • Bezoek leveranciers regelmatig en bespreek verbeterplannen en de redenen waarom misstanden er zijn.
  • Sluit je aan bij een initiatief dat tools en trainingen voor monitoring en verbeteringen aanbiedt zoals amfori BSCI-BEPI, Fair Wear Foundation, ACT of SAC.
  • Selecteer fabrieken waarbij vakbonden en of werknemers vertegenwoordigd zijn bij gesprekken met topmanagement van de fabriek.
  • Maak gebruik van reeds bestaande monitoringinformatie van de fabrieken zoals eerder uitgevoerde audits en de verbeterplannen/werkelijke verbeteringen. Praat met management hierover om te begrijpen hoe ze omgaan met dergelijke informatie.
  • Laat audits uitvoeren voor die fabrieken waar je nog geen informatie van hebt of waarvan de bestaande informatie onvoldoende is.
  • Ondersteun fabrieken bij het uitvoeren van de verbeteringen
  • Zorg dat verbeteringen onderdeel zijn van de beoordeling van de leverancier.
Impact van COVID-19 op due diligence
Monitoring van leveranciers via audits (indien mogelijk) of via andere middelen blijft van groot belang. Monitoring zorgt ervoor dat alle normen worden gerespecteerd, inclusief het invoeren van alle noodzakelijke veiligheids- en gezondheidsvoorzorgsmaatregelen om werknemers te beschermen. Hierbij ook nog een voorbeeld van een COVID-19 gezondheid- en veiligheid-checklist van Fair Wear Foundation. Merken moeten duidelijke en constante communicatie onderhouden met leveranciers en fabrieken, over naleving van arbeid gerelateerde pandemische regeringsbesluiten en om ervoor te zorgen dat fabrieken getroffen werknemers behandelen conform lokale wetten en richtlijnen. Merken moeten samenwerken met hun leveranciers om de bestaande financiële steun van lokale autoriteiten te identificeren en die informatie beschikbaar te maken voor werknemers.