Zicht op

Doe mee met Diversity Day: 5 tips om je op weg te helpen

Veel bedrijven willen werk maken van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Diversity Day op 4 oktober is een uitgelezen moment om van wal te steken. Maar hoe? Waar begin je? En hoe voorkom je dat de urgentie verwaait? Vijf tips van Hussein Dia van SER Diversiteit in Bedrijf.

Tekst: Felix de Fijter

Aan het woord:

Hussein Dia
Hussein Dia, beleidsmedewerker SER Diversiteit in Bedrijf.

1. Weet waarover je praat

Wat is diversiteit ook alweer? En is dat hetzelfde als inclusie? “Bij diversiteit gaat het over de zichtbare en onzichtbare eigenschappen die ons kenmerken en uniek maken”, zegt Hussein. “Fysieke en mentale gesteldheid, leeftijd, geslacht, seksuele oriëntatie en identiteit, nationaliteit, etnische achtergrond. Het zijn meetbare eigenschappen. Diversiteit wordt vaak verward met inclusie, maar daarbij gaat het over gedrag, over waarden, over macht.”

“Een valkuil”, aldus Hussein, “is om het denken over diversiteit te beperken tot de thema’s die het maatschappelijk debat domineren: discriminatie, seksisme, racisme. Als gevolg daarvan zeggen bedrijven vaak: we willen meer vrouwen in de top, of: er moet meer etniciteit komen in alle lagen van de organisatie. Maar het gaat ook om een bredere mindset, die oog heeft voor de kracht van verschillend zijn.”

2. Zorg dat de invulling van Diversity Day past bij je organisatie

Om Diversity Day tot een succes te maken, is het belangrijk dat de invulling van de dag past bij je organisatie, zegt Hussein. Om dat te waarborgen, is het een goed idee om een een Diversity Day-team samen te stellen met een aantal collega’s. “Bedenk samen hoe je als bedrijf kunt aansluiten bij de algemene uitdagingen en ambities op het gebied van diversiteit en inclusie. En ook: wat wil je eigenlijk bereiken op dit vlak? Welke activiteiten passen daarbij? En met welke activiteit maak je impact op lange termijn?”

Artikel gaat verder onder het kader

Diversity Day: 4 oktober 2022

Verschil verrijkt! Onder dat motto organiseert SER Diversiteit in Bedrijf jaarlijks Diversity Day. Deelnemende bedrijven ondernemen zelf een eigen activiteit in het teken van diversiteit en inclusie. De invulling bepaal je als bedrijf zelf. Meer lezen en aanmelden.

3. Maak gebruik van de kennis en ervaringen van anderen

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Laat je inspireren door activiteiten die in eerdere edities van Diversity Day zijn georganiseerd. Op de activiteitenpagina van Diversity Day lees je er meer over. Of bekijk een van de video’s op het YouTube-kanaal, waar inspiratie, tips en ideeën worden gedeeld. Een manier om alle medewerkers mee te krijgen, is door gezamenlijk mee te doen aan een van de #diversitychallenges in de aanloop naar Diversity Day.

4. Speel de Diversity Day Game

Als je je organisatie registreert voor deelname aan Diversity Day, dan krijg je toegang tot de Diversity Box. Hierin vind je onder meer een online spel, dat je helpt verschillen tussen collega’s te ontdekken, en om daar op een positieve manier mee om te gaan. Het spel geeft verschillende gespreksvragen om een gesprek op gang te brengen, en nodigt je zo uit om grenzen te verkennen en verleggen. Vragen zijn bijvoorbeeld ‘Je mannelijke collega vertelt dat hij zich meer vrouw voelt en dat hij in transitie wil gaan. Hoe ga jij daarmee om?’ Of ‘Wat zijn de voordelen van jezelf kunnen zijn op de werkvloer? Zijn er ook nadelen?’

Het spel helpt je volgens de makers een oordeel uit te stellen; je te verdiepen in de ander, de ander de ruimte te bieden, maar ook jezelf uit te dagen om het onbekende te omarmen. “Een vorm van storytelling”, legt Hussein uit, “kan helpen het gesprek te voeren. Het is het bij jezelf nagaan waar jouw relatie ligt met het onderwerp. Als je elkaar vervolgens gaat vertellen over je jeugd, over je sociaaleconomische achtergrond, over je ongemak, dan merk je dat je eigenaar wordt van de diversiteitsuitdaging in jouw werkomgeving.”

5. The day after? Blijf je vooruitgang monitoren

Met één diversiteitsdag ben je er natuurlijk nog niet. Onderstreep je ambities door doelstellingen te formuleren, en de voortgang vervolgens ook bij te houden. Want diversiteit is te meten, zegt Hussein. “Begin met een nulmeting, en ga na of je vooruitgang boekt. Bijvoorbeeld door nieuwkomers de kans te geven op vrijwillige zelfregistratie: iemand te laten opschrijven wat z’n seksuele oriëntatie is. Dat geeft je als werkgever inzicht, en als werknemer pak je de kans om te weten welke dimensies van diversiteit je vertegenwoordigt.

“Het moet geen plicht zijn, natuurlijk, om iemand te laten opschrijven wat z’n seksuele oriëntatie is, maar door die mogelijkheid te geven, laat je wel zien dat je diversiteit serieus neemt.”


Meer lezen? SERmagazine verschijnt ook 5 keer per jaar als papieren tijdschrift.

Abonneer nu gratis


SER ondersteunt organisaties die diversiteit en inclusie serieus willen nemen

SER Diversiteit in Bedrijf en SER Topvrouwen zijn initiatieven waarmee de SER diversiteit in het bedrijfsleven bevordert. Bijna 400 werkgevers ondertekenden inmiddels het Charter Diversiteit, om aan te geven dat ze serieus werk willen maken van diversiteit en inclusie. Van hen wordt verwacht dat ze met een plan van aanpak komen om diversiteit en inclusie te bevorderen en hier jaarlijks over rapporteren. SER Diversiteit in Bedrijf ondersteunt werkgevers met een online kennisplatform en charterondertekenaars met een helpdesk. Sinds 2019 organiseert SER Diversiteit in Bedrijf jaarlijks Diversity Day.

Zicht op... magazine SER
SER Topvrouwen
Roltrap met mensen
Diversiteitiportaal