Dare to be aware

Inleiding SER-voorzitter Kim Putters bij bijeenkomst Dare to be aware.

6 oktober 2022

Het gesproken woord geldt.


Heel fijn dat ik hier mag staan, een van mijn eerste optredens als voorzitter van de SER.

En bijzonder eervol dat ik voor de staatssecretaris van Digitale Zaken mag spreken.

Beginnen met een of twee vragen aan de zaal:
Wie vindt zichzelf digitaal bewust?
Eventueel: wat versta je eronder?
Wie vindt zichzelf digitaal vaardig?
We hebben hier een deskundige in de zaal. Dian de Vries praat ons zo bij over hoe digitaal bewust en vaardig Nederlanders zijn en hoe je dat kan meten.

De SER streeft met haar werk naar oplossingen en draagvlak voor brede welvaart. Daarbij speelt digitalisering een rol. Maar nog geen vanzelfsprekende rol, en dat is een aandachtspunt. Digitalisering is overal maar lang niet altijd zichtbaar en moeilijk meetbaar.

De SER vindt daarom de aandacht voor de impact van de digitale transitie zo belangrijk. Zowel voor de kansen als de risico's.

Het begint allemaal met digitaal bewustzijn. Bewustzijn dat het gebruik van digitale apparaten veel energie kost, en dan heb ik het nog eens niet over het minen van bitcoins, want dat is een echte energieslurper. Bewustzijn dat mensen en bedrijven sterk afhankelijk zijn van de diensten van grote techbedrijven. Als je niet bewust bent, zie je de risico's niet en kan het ook moeilijker zijn om de kansen te benutten.

Als mensen en bedrijven bovendien niet voortdurend investeren in digitale vaardigheden, ontstaan er grote verschillen in de samenleving. Nu al is digitale inclusie een aandachtspunt.

Het doel van de bijeenkomst van vandaag is niet alleen om mensen bewuster te maken van de aanwezigheid van vormen van digitalisering in bijna elk handeling of werkproces, het gaat er ook om de verschillende partijen die met dit onderwerp bezig zijn bij elkaar te brengen en samen verder te komen met het benutten van de kansen en het vinden van oplossingen voor de risico's, die er ook zijn.

Ik wens u een hele nuttige en vooral ook leuke bijeenkomst toe.