Terugblik op recente Topvrouw-benoemingen: “Met het toezichthouderschap bij GGZ Noord-Holland-Noord komt voor mij alles samen”

De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

Samira el Yaakoubi, Lid Raad van Toezicht GGZ Noord-Holland-Noord

Wat betekent deze benoeming voor jou?
Ik voel me vereerd. Het verlenen van goede zorg aan de meest kwetsbaren in onze samenleving vind ik essentieel. Daarom wil ik graag mijn kennis en ervaring inzetten om de kwaliteit van zorg binnen GGZ Noord-Holland-Noord te waarborgen.

“Het verlenen van goede zorg aan de meest kwetsbaren in onze samenleving vind ik essentieel”

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Tijdens mijn rechtenstudie belandde ik bij de gemeente Gouda voor een stage. Daar verloor ik al snel mijn werkhart aan de gemeentelijke dienstverlening. Na mijn studie kon ik daar meteen in dienst. Daarna ging het heel snel. Op 26-jarige leeftijd werd ik daar leidinggevende van een afdeling die zich bezighield met ruimtelijke ontwikkeling. Na een aantal jaren maakte ik de overstap naar de gemeente Amsterdam en werd ik daar directeur Onderwijs en jeugd. Dat heb ik een aantal jaar met veel plezier gedaan. Naarmate ik ouder werd, ontdekte ik ook wat wel en niet bij mij paste. Zo houd ik van afwisseling, ben ik nieuwsgierig van aard en wil ik graag nieuwe dingen doen en ontwikkelen. Mijn autonomie is daarbij erg belangrijk.

Daarom nam ik in 2009 het besluit om voor mezelf te beginnen en interim- en veranderopdrachten te gaan doen bij gemeenten. Dat doe ik sindsdien veelal vanuit interim directiefuncties in zowel het fysieke als het sociale domein van gemeenten, en vaak ook in de verbinding van die twee. In mijn vrije tijd combineer ik dat graag met toezichthouderschappen. Ik heb dat 8 jaar gedaan bij het Groene Hart-ziekenhuis in Gouda en nu ook bij de Volksuniversiteit van Utrecht.

Met het toezichthouderschap bij GGZ Noord-Holland-Noord komt voor mij alles samen. Mijn ervaring bij gemeenten en een ziekenhuis en mijn intrinsieke motivatie om kwetsbaren te helpen en ondersteunen in onze maatschappij. 

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Mijn ambitie in deze toezichthoudende rol is om een positieve impact te hebben, waarde toe te voegen en te streven naar excellentie en succes voor de organisatie en haar cliënten.


Dianda Veldman, Voorzitter Raad van Commissarissen Witte Kruis

Wat betekent deze benoeming voor jou?
Ik ben al jaren actief als toezichthouder. Vanwege mijn drukke banen was dat nooit te combineren met een voorzitterschap van een raad van toezicht/commissarissen. Sinds ik in september 2023 ben gestopt als directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland heb ik meer tijd. Ada van der Veer van NR Governance benaderde mij dan ook precies op het juiste moment voor de functie bij Witte Kruis. In de ambulancezorg komen veel aspecten van zorgverlening samen en dat vind ik boeiend. Witte Kruis is binnen deze sector de grootste aanbieder en werkt in vijf ambulancezorgregio’s.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Na mijn studies Sociologie en Bedrijfskunde heb ik in veel sectoren gewerkt, zowel voor profit als non-profit. Ik heb ook altijd in allerlei besturen gezeten. Na een eerste baan als opbouwwerker (een soort ontwikkelingswerker in eigen land) kwam ik bij KPN Telecom in het commerciële werkveld terecht. Eerst als salesmanager en daarna als manager van een marketingafdeling. Die marketingblik heb ik eigenlijk altijd gehouden, want die is op veel plekken relevant. Zo werkte ik eind negentiger jaren in een uitgeverij, in de tijd dat de digitalisering zijn intrede deed.

“Ik vind het boeiend dat in de ambulancezorg veel aspecten van zorgverlening samenkomen”

Na een aantal functies in het middenmanagement was ik vervolgens echt toe aan een directiefunctie. Die kans kwam bij Vereniging Eigen Huis, waar ik lid werd van het directieteam. Daarna was ik van 2007 tot 2015 directeur-bestuurder van de Stichting Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. In die tijd kreeg ik mijn eerste positie als toezichthouder, bij een gespecialiseerde jeugdzorginstelling. Toen ik in 2015 ging werken bij de Patiëntenfederatie moest ik mijn nevenfuncties in de zorg neerleggen. Jammer, want ik was net begonnen bij de RvT van de Hartstichting. Later werd ik toezichthouder bij VeiligheidNL, een kenniscentrum op het gebied van letselpreventie. Sinds ik met pre-pensioen ben, zijn er nieuwe rollen bijgekomen. Naast Witte Kruis ben ik toezichthouder geworden bij het Oncode Institute en ben ik adviseur bij de Vereniging van Ziekenhuisapothekers en bij Teladoc Health, een gamechanger in de zorg. Ik ben daarnaast inzetbaar als dagvoorzitter of voorzitter van werkgroepen.

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
In de zorg is veel in beweging. Samenwerking binnen ketens is actueler dan ooit. Ik vind het belangrijk én interessant om te bespreken hoe Witte Kruis daar een rol in kan spelen. Vanuit de klassieke ambulancezorg, maar ook met nieuwe initiatieven. Het is uiteraard aan de Raad van Bestuur om daar leiding aan te geven, maar als voorzitter ben ik graag een prikkelende sparringpartner. Naast mijn reguliere taken heb ik extra aandacht voor het patiëntperspectief en het maatschappelijk belang.

 

Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan