Zicht op

Podcastaflevering 9: Rijker en veiliger door Europa

De verkiezingen voor het Europees parlement komen er weer aan en dat betekent dat het belang van Europa weer leeft in het maatschappelijk debat. Veel partijen liggen sterk uit elkaar als het gaat om meer of minder EU. Maar wat heeft de Europese Unie nu eigenlijk opgeleverd voor Nederland en Europa? En waar moet de EU zich in de toekomst op richten? In deze nieuwe aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix Kluiters, samen met experts, in het belang van Europa.

De Sociaal-Economische Raad heeft in september 2023 de Beleidsagenda Europese Unie 2024-2029 uitgebracht, waar in een zestal aanbevelingen staan voor het verbeteren van Europees beleid. Professor Henri de Groot licht als eerste gast in onze podcastaflevering toe wat deze adviezen zijn. Maar wat betekent het belang van Europa nu precies voor sociale partners? Winand Quaedvlieg, afdelingshoofd van de Brusselse afdeling van VNO-NCW, licht toe waar werkgevers profiteren van de Europese Unie. Daarnaast spreekt Marnix Marjolijn Bulk, beleidsadviseur Europa bij FNV, over het werknemersperspectief binnen Europa en wat de EU heeft betekent voor sociale wetgeving. De aflevering sluit af met Kim Putters, die het belang van de EU balanceert tegenover de kritiek op de EU. Een gezonde kritische houding is belangrijk volgens Kim, zonder hierbij de feiten en positieve resultaten uit het oog te verliezen.


Over de economie podcast Impact in de Polder

In de podcast Impact in de Polder neemt onze vaste reporter Marnix Kluiters luisteraars mee op een boeiende reis langs sociaal-economische kwesties. Elke aflevering staat één onderwerp centraal, aanhakend op een advies waar de SER aan werkt of recent is uitgebracht. Met als insteek: wat is de urgentie, hoe zien context en perspectieven in het veld eruit en hoe gaat de SER te werk?

Over Marnix Kluiters

Marnix heeft een passie om diepgang op een inspirerende manier toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij wordt gedreven door het creëren van maatschappelijke waarde. Op zijn twintigste kreeg Marnix te maken met een heftige oogaandoening, waardoor hij in een halfjaar tijd het centrale gedeelte van zijn zicht verloor. Dit was echter geen reden voor hem om bij de pakken neer te zitten. Al snel leerde Marnix om volledig non-visueel te functioneren. Hij werkt als podcastmaker en houdt lezingen.

Podcast SER : Impact in de polder
Vrachtschip in de haven.