37. Hoe breng ik IMVO-risico’s in kaart?

Het is van belang om inzicht te hebben in de algemene risico’s per land en sourcing-regio. Dit geldt met name voor hoogrisicolanden. Het is daarom van belang inzicht te hebben in je aandeel leveranciers en productievolume in hoog- en laagrisicolanden.

Om je daarmee te helpen kun je de volgende links raadplegen; Dit zijn de landen met een ‘very high development’ uit de Human Development Index (HDI) van het United Nations Development Programme (UNDP).

Denk bij het vaststellen van risico’s per land/regio aan de risicothema’s (bijvoorbeeld kinderarbeid en vakbondsvrijheid) maar ook aan aspecten zoals corruptie. Gebruik voor je eigen risicoanalyse beschikbare tools en landenrapporten.

Dit kun je doen:

  • Maak een overzicht van het productie-aandeel hoog- en laagrisicolanden.
  • Maak een algemene risicoanalyse op alle (9) kernthema’s op mens, milieu en dier en eventuele aanvullende thema’s voor alle hoogrisicolanden waar ingekocht wordt. Ook hoogrisicolanden waarvan het zeer waarschijnlijk is dat er ‘schakels verder terug in de keten’ bevinden, zijn meegenomen in deze analyse.
  • Gebruik onderstaande bronnen zoals tools en landenrapporten om kennis op te doen over de IMVO-risico’s die spelen in de keten.
  • Ga in gesprek met lokale overheden, maatschappelijke organisaties en vakbonden over risico’s in de regio’s waar jullie inkopen om een goed beeld te krijgen van risico’s in de lokale context.
Impact van COVID-19 op due diligence
Due diligence uitvoeren betekent dat je je supply chain en de risico's ervan kent en de ernstigste risico's in jouw supply chain aanpakt. De COVID-19-uitbraak heeft dit in de meeste gevallen beïnvloed, dus het is zeer waarschijnlijk dat de ernstigste risico's in je toeleveringsketen zijn veranderd. Daarom is het belangrijk om vertrouwd te raken met de landelijke en regionale ontwikkelingen via Fair Labor Association en Fair Wear Foundation.