Zicht op

Podcastaflevering 5: De Impact van Kunstmatige Intelligentie

In de vijfde aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix in de razendsnelle wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Waar biedt AI een kans en waar een bedreiging? Moeten we als samenleving bang zijn dat AI de controle overneemt? Of is dit al zo?

Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) werkte mee aan een advies voor de Rijksoverheid over wat AI precies is, en hoe de overheid hier het best mee om zou kunnen gaan.

Kim van Sparrentak, EU-parlementariër voor GroenLinks, wil meer regulering voor de inzet van AI, om zo discriminatie en onterechte beschuldiging van fraude te voorkomen. De AI Act die nu in de maak is in de EU, zou de eerste wet zijn die het gebruik van deze technologie beteugelt.

Linda Kool, onderzoekscoördinator bij het Rathenau Instituut, focust zich op de ontwikkeling van de digitale samenleving. Wat is het effect van AI op de arbeidsmarkt? Moeten mensen vrezen voor hun baan of zorgt het juist voor meer werkgelegenheid? En hoe zorgen we ervoor dat mensen hun digitale vaardigheden blijven ontwikkelen?

Beluister deze aflevering nu via onze website of via je favoriete podcastkanaal!


Over de economie podcast Impact in de Polder

In de podcast Impact in de Polder neemt onze vaste reporter Marnix Kluiters luisteraars mee op een boeiende reis langs sociaal-economische kwesties. Elke aflevering staat één onderwerp centraal, aanhakend op een advies waar de SER aan werkt of recent is uitgebracht. Met als insteek: wat is de urgentie, hoe zien context en perspectieven in het veld eruit en hoe gaat de SER te werk?

Over Marnix Kluiters

Marnix heeft een passie om diepgang op een inspirerende manier toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij wordt gedreven door het creëren van maatschappelijke waarde. Op zijn twintigste kreeg Marnix te maken met een heftige oogaandoening, waardoor hij in een halfjaar tijd het centrale gedeelte van zijn zicht verloor. Dit was echter geen reden voor hem om bij de pakken neer te zitten. Al snel leerde Marnix om volledig non-visueel te functioneren. Hij werkt als podcastmaker en houdt lezingen.

Podcast SER : Impact in de polder
vrouw met virtual reality bril