Publicatie

Wat verwachten we van digitalisering in 2024?

2023 was een bewogen jaar op het gebied van digitalisering en nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo is er veel te doen om ontwikkelingen in de gezondheidszorg of de betekenis van digitalisering voor verduurzaming. Daarnaast blijven onderwerpen zoals de aanwezigheid van mobiele telefoons in klaslokalen en de implicaties van zelfrijdende auto's onderwerp van levendige discussies. Wat kunnen we verwachten van dit jaar?

De ontwikkelingen rondom digitalisering gaan razendsnel. In deze artikelen houden medewerkers van de SER je op de hoogte over de laatste actualiteiten en wat die betekenen voor organisaties, de arbeidsmarkt en onze samenleving.

Visie op kunstmatige intelligentie

Hoe kan men dan anders dan te beginnen met kunstmatige intelligentie (AI). Over generatieve AI, zoals ChatGPT, is al veel geschreven en over implicaties is al veel nagedacht. De ontwikkelingen rondom AI staan ook dit jaar naar alle verwachtingen niet stil. Zo is men in Brussel nog bezig met het afmaken van AI-Act; is in Nederland het demissionaire kabinet bezig met een visie op generatieve AI en op internationaal niveau kwam een eerste rapport uit van een adviesorgaan van de VN. Naast de verwachte ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie zelf, is er dit jaar dus ook veel te doen bij de wetgevers omtrent AI.

Europese verordeningen

Behalve kunstmatige intelligentie krijgt ook de wetgeving met betrekking tot digitalisering veel aandacht. Onlangs bereikten wetgevers in Brussel op grote lijnen een overeenkomst over de zogenaamde Verordening cyberweerbaarheid. Deze verordening stelt bepaalde eisen aan software- en hardware producten op de Europese interne markt. Zij moeten voldoen aan specifieke cyberveiligheidseisen. Nadat de wet getekend is zullen fabrikanten van software- en hardware producten 36 maanden hebben om zich hierop voor te bereiden.
Daarnaast gingen de Europese wetgevers in november definitief akkoord met een verordening die uiteindelijk leidt tot een vrijwillige Europese digitale identiteit. Ook de nationale overheden in de Europese Unie hebben dus veel werk te doen in 2024.

Digitalisering in Nederland

Ook op nationaal en individueel niveau staat Nederland voor uitdagingen op het gebied van digitalisering. De overheid constateert dat Nederlanders gemiddeld gezien digitaal vaardig zijn, maar dat het internet wel een belangrijke bron van ongelijkheid is. Ook dit zijn onderwerpen waar dit jaar aan gewerkt wordt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de werkagenda ‘waardengedreven digitaliseren’ van de overheid waarin het verschillende actiepunten identificeert om digitalisering voor iedereen te laten werken. Tot slot gaat op 1 maart 2024 de derde editie van de maand van de digitale fitheid van start, waarin diverse tools worden aangeboden om te werken aan digitale vaardigheden en digitaal welzijn.

Op de hoogte blijven?

Al met al staat ons een boeiend jaar te wachten in de wereld van digitalisering. Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste trends en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsupdate!

Blijf op de hoogte