Nieuwsbericht

SER lanceert podcast Impact in de Polder

De Sociaal-Economische Raad lanceert vandaag een eigen podcast genaamd Impact in de Polder. De podcast zal gaan over de diverse sociaal-economische thema’s waar de SER aan werkt. Presentator Marnix Kluiters neemt de luisteraars mee in een kijkje achter de schermen.

De eerste drie afleveringen staan vanaf vandaag online en zijn te luisteren op alle podcastplatforms en op de website van de SER.

Podcast SER : Impact in de polder
Podcast Impact in de Polder | Foto: Max Boogaard

Gezondheidskloof

In de eerste aflevering gaat de SER dieper in op de gezondheidskloof in Nederland. Marike Knoef, hoogleraar en kroonlid bij de SER, vertelt meer over de impact van de sociaal-economische status op de gezondheid van mensen en welke middelen er ingezet kunnen worden om deze kloof te dichten. In deze aflevering komen verschillende stakeholders uit de praktijk aan bod.

Grondstoffentransitie

In de tweede aflevering verdiept Marnix zich in de grondstoffentransitie, die nodig is om te voorkomen dat de circulaire economie in de knel komt. Bedrijven moeten niet alleen hun eigen CO₂-uitstoot verminderen. Ze moeten ook gestimuleerd worden om CO₂-uitstoot en primair grondstoffengebruik te reduceren in de toeleveringsketen; buiten de eigen bedrijfsgrenzen en buiten Nederland. Een gesprek met hoogleraar Henri de Groot, Monique Wekking en Joshua van den Hurk in deze aflevering gaat daarover.

Burgerparticipatie

De derde aflevering gaat over burgerparticipatie; het betrekken van burgers bij grote maatschappelijke uitdagingen. Hoe kunnen we de stap maken om mensen meer te betrekken bij het overheidsbeleid? En hoe zorgen we ervoor dat we goed naar mensen (blijven) luisteren, en medemenselijkheid voorop staat? Kroonlid Steven van Eijck, Caelesta Braun en voorzitter van het Jongerenplatform Kimberley Snijders vertellen meer over het creëren van een plek aan de beleidstafel voor verschillende groepen in de samenleving, bijvoorbeeld jongeren zoals het Jongerenplatform van de SER.

Over de podcast Impact in de polder

De podcast Impact in de Polder is een podcast waarin onze vaste reporter Marnix Kluiters in een reportagesfeer op onderzoek uitgaat en de luisteraar meeneemt. Elke aflevering staat een sociaal-economisch onderwerp centraal, aanhakend op een advies waar de SER aan werkt of reeds is uitgebracht. Met als insteek: wat is de urgentie, hoe zien context en perspectieven in het veld eruit en hoe gaat de SER te werk?

Over Marnix Kluiters

Marnix heeft een passie om diepgang op een inspirerende manier toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij wordt gedreven door het creëren van maatschappelijke waarde. Op zijn twintigste kreeg Marnix te maken met een heftige oogaandoening, waardoor hij in een halfjaar tijd het centrale gedeelte van zijn zicht verloor. Dit was echter geen reden voor hem om bij de pakken neer te zitten. Al snel leerde Marnix om volledig non-visueel te functioneren. Hij werkt als podcastmaker en houdt lezingen.


Podcast SER : Impact in de polder