Oekraïners aan het werk in gemeente Groningen

De gemeente Groningen helpt Oekraïners met vragen rondom werk. Er zijn spreekuren, succesvolle leerwerktrajecten en er zijn banenbeurzen georganiseerd.

Oekrainers aan het werk in GroningenFoto: LS Fotografie (Lyuda Stinissen).

Werkwijze

  • Drie keer per week houdt de gemeente een spreekuur Werk op de gemeentelijke opvanglocaties.
  • Daarnaast is er een e-mailadres en telefoonnummer voor het project Oekraïners en Werk waar men met vragen terecht kan.
  • Er is een Oekraïense medewerker in dienst om Oekraïense vluchtelingen in hun eigen taal te woord te staan en hen over de werking van de Nederlandse arbeidsmarkt te informeren.
  • Ondersteuning is afhankelijk van de behoefte. Het kan inhouden dat men samen met de betreffende persoon meekijkt naar vacaturesites en helpt met reageren op een vacature of het maken van een CV.
  • Er kan in overleg met accountmanagers van de afdeling Werkgeversdienstverlening een match gemaakt worden met vacatures en contacten met werkgever aldaar.

Succesvolle leerwerktrajecten met tolk

Ingrid Boers, projectleider Oekraïners en Werk bij de gemeente Groningen, vertelt over leerwerktrajecten waar vluchtelingen in de praktijk opgeleid worden in de bouw en techniek.

“’Leerbouwen’ biedt leerwerktrajecten aan voor mensen die in de praktijk opgeleid worden in de bouw of techniek. In tien tot twaalf weken leert men de basis van schilderen, timmeren, stucen, metselen et cetera, inclusief VCA (red.: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Er zijn contacten met werkgevers zodat mensen na het traject direct kunnen uitstromen naar werk.
Afgelopen voorjaar is er een pilot gedaan om Oekraïners op te leiden tot basisschilder, met een leerwerktraject van ‘Leerbouwen’. Er is een groepje van tien mensen gestart en de gemeente leverde daarbij een tolk. Deze trajecten worden gefinancierd door de arbeidsmarktregio vanuit ‘Kansrijk beroep’. Dat is mooi, wat er is vanuit de gemeente voor Oekraïners geen budget voor opleiding, maar zo via deze leerwerktrajecten kan er toch opleiding plaatsvinden.
Acht van de tien mensen zijn doorgestroomd naar werk en hebben nog steeds werk. Daarom zijn we de pilot gaan uitbreiden naar timmeren, schilderen en lassen, dat loopt van september tot en met december 2023. Oekraïners uit de hele arbeidsmarktregio zijn welkom.
De leermeesters en Oekraïners zijn tevreden, daarom wordt er gekeken naar mogelijkheden om in januari of februari 2024 weer een nieuw traject op te zetten.”

Bij de leerwerktrajecten is een tolk aanwezig, dat heeft een grote meerwaarde: elke Oekraïner, ongeacht welke taal iemand spreekt, kan deelnemen, zo vertelt Boers:

“De tolk wordt gefinancierd vanuit de middelen voor Oekraïne die de gemeente heeft. Doordat de tolk aanwezig was hoeft men niet per se Engels te spreken. Dat is dé meerwaarde: de voorwaarde om deel te nemen werd lager. Elke Oekraïner ongeacht taal, kan deelnemen. De tolk is niet enkel aan het vertalen maar geeft ook les in vaktaal, zodat de deelnemers werkinstructies kunnen begrijpen. En doordat men op de werkvloer is, leert men ook al wat meer Nederlands.”

Contact

Ingrid Boers | E: ingrid.boers@groningen.nl

Website

Vluchtelingen Oekraïne: Werk