Wanneer is dialoog niet de juiste manier om stakeholders te betrekken?

Er is een aantal situaties waarin je dialoog als methode kunt of moet heroverwegen:

  • Gebrek aan commitment
    Als je bedrijf niet bereid is om actie te ondernemen naar aanleiding van de dialoog, handel je niet met oprechte intenties en misleid je je stakeholders. Zorg er eerst voor dat er commitment is, voordat je stakeholders vraagt met jou in dialoog te gaan. Hoe dit eruit ziet kun je lezen in de tool ‘Voorwaarden om dialoog te starten’.
  • Onveilige omstandigheden
    In situaties waarin het niet veilig is voor stakeholders om vrijuit hun mening te uiten, kan dialoog als methode tekortschieten of kan het voor een bedrijf op afstand lastig zijn deze te voeren. Dit kan het geval zijn in landen/regio’s met autoritaire regimes of plekken waar sprake is van intimidatie of repressie. Ook in acute crisissituaties is dialoog niet altijd de meest geschikte vorm en moet er soms direct gehandeld worden om de veiligheid van stakeholders te kunnen garanderen. Vraag je in het geval van acute onveilige omstandigheden af welke rol dialoog speelt in je veranderaanpak of als manier om het conflict te hanteren.
  • Wens vanuit stakeholder
    Wanneer een stakeholder uit zichzelf aangeeft om op een andere manier betrokken te willen worden dan via een dialoog, faciliteer dit dan. Bijvoorbeeld door middel van een vragenlijst of een open forum.
  • Prille relatie
    Wanneer je je stakeholder nog niet goed kent, ligt een dialoog op korte termijn niet altijd voor de hand. Probeer dan eerst op een andere manier het contact (en het vertrouwen) op te bouwen.
  • Schending van mensen- of arbeidsrechten in de keten
    Bij ernstige en/of continue schendingen in de keten, waarbij het je bedrijf (zelf) niet lukt invloed uit te oefenen middels dialoog, is het aan te raden om tot andere acties over te gaan die passen bij de situatie. Zo kan het verstandig zijn om een derde partij in te schakelen om het conflict te hanteren of om commerciële maatregelen te nemen, zoals het verminderen van het aantal orders of het initiëren van een (verantwoorde) exit-strategie.
  • Gebrek aan representativiteit
    Als deelnemers aan de dialoog niet (voldoende) representatief zijn voor alle relevante stakeholders, kunnen de verkregen inzichten beperkt zijn en mogelijk niet de bredere gemeenschap weerspiegelen. Controleer in samenwerking met een ngo, vakbond of lokale organisatie in hoeverre je gesprekspartner de belangen van de achterban representeert. Als stakeholders niet goed (genoeg) gerepresenteerd kunnen worden, zul je misschien een andere weg moeten kiezen om in contact te komen met je doelgroep dan via een dialoog.
  • Schaalbaarheid
    Als je op grote schaal input bij je stakeholders wilt ophalen en de mogelijkheden ontbreken dit via dialoog te doen, kun je overgaan tot een schaalbare oplossing om je stakeholders te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld met een (digitale) vragenlijst. Probeer hiernaast echter wel in dialoog te gaan met (een deel van) je stakeholders om achtergrond te krijgen bij de resultaten uit vragenlijsten en/of rapportages en gepaste opvolging te bespreken.