Hoe past betekenisvolle stakeholderdialoog binnen het due diligence-proces van mijn bedrijf?
Zowel de OESO-richtlijnen als de UN Guiding Principles (UNGP’s) (zie ook de webpagina ‘Stakeholderbetrokkenheid in richtlijnen en wetgeving’) benadrukken het belang van het betekenisvol betrekken van stakeholders bij (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit de OESO-richtlijn en UNGP’s is op te maken dat het betrekken van stakeholders betekenisvol is als dit doorlopend plaatsvindt en deelnemers openstaan voor wederzijdse interactie en de uitwisseling van perspectieven, belangen en zorgen. Daarbij is het belangrijk dat relevante informatie tijdig wordt gedeeld en in een vorm die voor de stakeholders toegankelijk, begrijpelijk en veilig is. Dialoog met stakeholders is een manier om invulling te geven aan deze criteria. Deze criteria komen ook terug in het model van betekenisvolle stakeholderdialoog.
Betekenisvolle dialoog met stakeholders komt terug in alle zes stappen van het due diligence-proces:
- Integreer maatschappelijk verantwoord ondernemen in beleid en managementsystemen – ga in dialoog met stakeholders om je beleid te vormen en de haalbaarheid ervan te toetsen. Stakeholderdialoog zou ook onderdeel van dit beleid moeten zijn.
- Identificeer en beoordeel negatieve gevolgen in activiteiten, toeleveringsketens en zakelijke relaties – ga in dialoog met (getroffen) stakeholders, hun vertegenwoordigers of andere experts om negatieve gevolgen te identificeren en te beoordelen.
- Stop, voorkom of beperk negatieve gevolgen – werk in dialoog samen met je stakeholders aan een aanpak om negatieve gevolgen te stoppen, voorkomen of beperken. Dit zou geen top-down exercitie moeten zijn.
- Monitor praktische toepassing en resultaten – ga in dialoog met je (getroffen) stakeholders om te beoordelen of je aanpak tot het gewenste doel leidt en waar je zou moeten bijsturen.
- Communiceer hoe gevolgen worden aangepakt – transparantie over beleid, aanpak en effectiviteit kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen tussen jouw bedrijf en je stakeholders. Dit biedt aanknopingspunten voor (verdere) dialoog.
- Zorg voor herstelmaatregelen of werk hieraan mee, indien van toepassing – als negatieve gevolgen zich hebben voorgedaan, helpt stakeholderdialoog bij het identificeren en ontwikkelen van passende herstelmaatregelen. Door te luisteren naar je stakeholder in het proces van herstel en verhaal, kan je bedrijf zorgen voor een rechtvaardige en wenselijke respons op eventuele schade.
Zie stap 4 in de tool ‘Met wie ga ik in gesprek?’ voor aanvullende voorbeelden.