Nieuwsoverzicht
Een overzicht van nieuwsberichten over diversiteit in bedrijf.
Digitale innovatie maakt meer mogelijk bij Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Haag. De organisatie heeft 1.500 mensen in dienst die het nog niet lukt om mee te doen op de arbeidsmarkt. Ze werken in de groenvoorziening, schoonmaak, productie- en verpakhallen. Lees het wonderlijke verhaal van Nour El Arkoubi (44). Dankzij Envision Glasses ‘ziet’ hij zijn omgeving, leest hij teksten en geeft AI hem raad.
Tien jaar geleden werd het Charter Diversiteit in het leven geroepen. Wat begon als een initiatief voor structurele aandacht voor inclusie op de werkvloer, is inmiddels verankerd in meer dan vijfhonderd bedrijven in Nederland. We hebben samen stappen gezet: diversiteit is zichtbaarder, bespreekbaarder en vaker onderwerp van beleid. We zien meer vrouwen in de techniek, meer aandacht voor mensen met een beperking, voor cultureel diverse teams. Dat vieren we – en tegelijk weten we: we zijn er nog lang niet.
Deze week begint de European Diversity Month – een jaarlijks initiatief van de Europese Commissie dat gericht is op het bevorderen van structurele en langdurige verandering op het gebied van diversiteit en inclusie, zowel binnen organisaties als in de samenleving als geheel.
Met trots feliciteren wij Gemeente Utrecht met het winnen van de European Capitals of Inclusion and Diversity Award 2025 in de categorie ‘meer dan 50.000 inwoners’.
Vanaf 14 april 2025 kunnen bedrijven in de installatiebranche zich inschrijven voor de Techniek Inclusief Award 2026!
Organisaties zijn op verschillende manieren aan de slag gegaan met diversiteit en inclusie. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor (NIM) 2019-2024. Zo hebben organisaties die voor een tweede keer deelnamen stappen gezet om de effectiviteit van hun D&I-beleid te verbeteren.
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met beleid voor diversiteit en inclusie. Maar hoe ga je als organisatie om met de weerstand tegen D&I vanuit verschillende hoeken van de maatschappij? In de masterclassreeks Kijken met een andere bril naar D&I beleid van de Universiteit Utrecht krijgt een select gezelschap van D&I professionals de kans om dieper in te gaan op hun eigen casussen. Op basis van inzichten en praktische handvatten uit het project Het moet wel werken (in samenwerking met SER Diversiteit in Bedrijf) leren deelnemers hoe zij diversiteit en inclusie effectief en duurzaam kunnen verankeren binnen hun organisatie.
Op 30 januari en 11 februari organiseerde SER Diversiteit in Bedrijf, in samenwerking met Utrecht Divers en Inclusief, 010 Inclusief en de Universiteit Utrecht twee bijeenkomsten voor met name het midden- en kleinbedrijf. Tijdens de bijeenkomsten gingen de deelnemers dieper in op praktische vraagstukken over diversiteitsbeleid binnen hun eigen organisaties.
Het SER Jongerenplatform maakt zich grote zorgen over de geplande bezuinigingen in het onderwijs. Dit heeft het Jongerenplatform onlangs in een brief aan de Tweede Kamer geuit. Met name de bezuinigingen op stagefondsen voor het mbo ziet het Jongerenplatform als een stukje afbrokkeling van de toegankelijkheid van het beroepsonderwijs. Investeren in onderwijs is essentieel voor technologische innovatie en gelijke kansen.
Steeds meer bedrijven ontdekken de waarde van werknemers met een brein dat anders denkt en informatie verwerkt, ook wel neurodivergentie genoemd. De HR-directeur van ASML benadrukte in 2022 zelfs dat hun succes deels te danken is aan neurodivergente werknemers. Maar hoe ondersteun je deze werknemers als werkgever? Tijdens de bijeenkomst van Utrecht Divers & Inclusief (UDI) over neurodiversiteit werden praktische tips gedeeld, waarom het belangrijk is en hoe je als werkgever kunt starten.