Nieuwsoverzicht

Een overzicht van recente nieuwsberichten van het SER Arboplatform

Zoveel werkstress bij jongeren. Hoe kan dat?

19-11-2020

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat geldt ook voor veel jonge professionals, werkenden tot 35 jaar, die vrijwel de hele week thuis zijn en hun collega’s alleen online zien. De grenzen tussen werk en privé vervagen en het vasthouden van focus en concentratie is moeilijk, laat staan het wegwijs worden binnen een organisatie. Tegelijkertijd wordt er veel van jonge professionals verwacht. De druk om goed te presteren is hoog.

Lichamelijke klachten door het werk? Body en hazard mapping brengt het in kaart

13-11-2020

Met de techniek van body en hazard mapping kunnen werknemers gezamenlijk in kaart brengen welke klachten zij vanwege het werk aan het bewegingsapparaat ervaren. Vervolgens kunnen zij samen met de werkgever identificeren welke gezondheidsrisico’s in het werk de oorzaak zijn van de klachten kunnen zijn.

Week van de Werkstress 2020 | Blijf in balans!

12-11-2020

Op maandag 16 november 2020 openden Bas van ’t Wout (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Mariëtte Hamer (voorzitter van de SER) de Week van de Werkstress.

NEA-COVID-19 | Welke impact hadden de eerste 3 maanden coronacrisis op het werk?

12-11-2020

Door de coronamaatregelen werken we in Nederland sinds maart 2020 grotendeels thuis. Wat was de impact hiervan op het werk?

Werkplekinstructiekaarten: handig hulpmiddel bij gezond en veilig werken met gevaarlijke stoffen

10-11-2020

Een werkplekinstructiekaart (WIK) is kortgezegd de ‘vertaling’ van de informatie op een veiligheidsinformatieblad (VIB). Vaak is een VIB té technisch en uitgebreid om door werknemers op de werkvloer toe te passen. Werkgevers kunnen met behulp van een WIK duidelijke voorlichting en instructie opstellen. Deze is bestemd voor de werknemer die wordt of kan worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.

Noodsituatie op je werk? Vertrouw op de bedrijfshulpverlener

02-11-2020

Elk jaar overlijden in Nederland zo'n 50 tot 70 werknemers door een ongeval op hun werk. Maar ook allerlei kleinere incidenten (zoals brandwonden, mensen die onwel worden of valincidenten) kunnen nare gevolgen hebben voor wie dat overkomt. Daarnaast krijgen jaarlijks tal van bedrijven en organisaties te maken met brand, bommeldingen en andere noodsituaties. Bij dit soort calamiteiten op de werkvloer spelen bhv’ers een belangrijke rol. Zij verlenen bijvoorbeeld eerste hulp, helpen met het blussen van branden, bij het ontruimen van panden en het inschakelen van hulpdiensten.

Bas van ’t Wout opent campagne tegen lichamelijke belasting door werk

27-10-2020

Op woensdag 28 oktober lanceren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!'. De campagne richt zich op preventie van lichamelijke belasting in sectoren waar veel fysiek werk voorkomt.

Psychische aandoeningen opnieuw meest gemelde beroepsziekte in 2019

22-10-2020

Psychische aandoeningen zijn in 2019, net als in 2018, het meest gemelde type beroepsziekte. Zo blijkt uit het recent verschenen ‘Beroepsziekten in Cijfers 2020’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).

Kijk naar jouw bedrijf zoals Inspectie SZW dat doet met de vernieuwde zelfinspectietools

19-10-2020

Met de vernieuwde zelfinspecties van Inspectie SZW (I-SZW), kunnen werkgevers eenvoudig zelf onderzoeken of hun bedrijf voldoet aan de wet- en regelgeving voor eerlijk, gezond en veilig en werken en op welke punten zij binnen hun bedrijf nog actie moeten ondernemen.

Haalbaarheidstoets voor een grenswaarde voor isocyanaten

15-10-2020

De SER is een onderzoek naar de haalbaarheid van een publieke grenswaarde voor isocyanaten gestart. De termijn voor reacties is verlengd tot 1 april 2021.