Arbeidsveiligheid
Wat is veilig werken?
Veilig werken houdt in dat:
- Een werkgever arbobeleid heeft opgesteld gericht om zo veilig mogelijk te werken en te voorkomen of beperken van arbeidsongevallen.
- Het mogelijk is om op veilige manier te werken, onder andere met veilige werkwijzen en veilige, goed onderhouden machines, gereedschappen, installaties en persoonlijke beschermingsmiddelen, en
- Dat werkenden veilig werken.
Hoe pak ik arbeidsveiligheid in mijn organisatie aan?
Met een veiligheidsaanpak kun je alle werkenden helpen om het werk veilig uit te voeren. Een gedegen veiligheidsaanpak kent zes stappen:
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E);
- Ontwikkelen van veiligheidsregels en -procedures en leg deze vast. Bijvoorbeeld in een bedrijfsregelement of een arbocatalogus.
- Het nemen van technische (veiligheids-)maatregelen. Bijvoorbeeld, je vervangt een oude machine die voortdurend storing geeft;
- Keuring en onderhoud van arbeidsmiddelen (machines). Volgens de door de fabrikant aangegeven frequentie is verplicht. Preventief onderhoud verdient de voorkeur;
- Een goede planning van werkzaamheden en personeel verhoogt de veiligheid. Een slechte planning kan tijdsdruk opleveren. Om tijdverlies in te halen gaan werkenden mogelijk ‘flexibel’ met de regels om. En dit kan ten koste gaan van de kwaliteit en van de veiligheid.
- Voor veiligheid op het werk heb je kennis nodig van werkwijzen, arbeidsmiddelen, begrippen, wetgeving, RI&E en arbeidshygienische strategie. Dat bereik je door training en opleiding.
Wat zegt de arbowet?
Werkenden hebben recht op een veilige en gezonde werkplek. Werkgevers zijn volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht er alles aan te doen om werkenden zo gezond en veilig mogelijk te laten werken. Dit geven zij vorm in het arbobeleid. Samen met de vertegenwoordiging van werknemers (ondernemingsraad, personeelsvereniging, vakbonden) geven zij invulling aan deze wet binnen hun eigen organisatie of sector.
Wat is de rol van een preventiemedewerker bij arbeidsveiligheid?
Preventiemedewerkers kunnen een zeer bepalende rol spelen bij een gezonde en veilige werkplek. Niet voor niets heeft de Arbowet het over deskundige werknemers op het gebied van preventie en bescherming.
De preventiemedewerker werkt daarbij samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners, en vervult een brugfunctie tussen werkgever en werknemers. Zo kunnen zij bijvoorbeeld:
- een rol hebben bij het in kaart brengen en het aanpakken van de risico’s op de werkvloer;
- een centraal aanspreekpunt zijn binnen het bedrijf voor arbeidsomstandigheden;
- werknemers helpen bij een gezonde en veilige manier van werken, en
- een onafhankelijke signaalfunctie hebben voor als zaken niet goed gaan.