Hitte
Wat kan de ondernemingsraad (or) doen wanneer het te warm is op het werk?
De or heeft de taak om gezonde en veilige arbeidsomstandigheden te bevorderen. Wanneer het het te warm is om te werken, kan de or nagaan of de werkgever maatregelen heeft genomen om de hitte op het werk tegen te gaan. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan de or dit onderwerp aankaarten bij de werkgever. De or kan hiermee aangeven wat op de werkvloer speelt en de werkgever vragen om passende maatregelen te nemen.
Tip: Neem 'werken in hitte' als thema op bij het opstellen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De werkgever is namelijk verplicht om een RI&E op te stellen en deze ter instemming voor te leggen aan de or. Mocht niets over werken in de hitte zijn opgenomen in de RI&E, dan kan de or de werkgever verzoeken dit alsnog te doen.
Wat is een tropenrooster en hebben werknemers hier recht op?
IIn sommige situaties kan het helpen om te werken met een zogenaamd tropenrooster. Dit houdt in dat gedurende de werkdag werkzaamheden zodanig zijn aangepast dat belasting op de heetste momenten van de dag minimaal blijven.
Er bestaat geen algemeen recht op een tropenrooster. Dit hangt af van de afspraken die gemaakt zijn binnen het bedrijf. Bekijk daarom welke maatregelen van toepassing zijn op jouw werkplek in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) of bespreek dit met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging (pvt). In sommige cao’s zijn ook afspraken gemaakt over het tropenrooster.
IWat zegt de wet over het iInstemmingsrecht van de or/pvt
Bij het invoeren van een tropenrooster moet de werkgever de or/pvt vragen om instemming. De or/pvt heeft namelijk op grond van artikel 27 lid 1 sub b van de WOR instemmingsrecht op elke intrekking, wijziging of instelling van een regeling op het gebied van arbeidstijden. Instemming van de or/pvt wil echter niet zeggen dat individuele werknemers hier direct aan gebonden zijn. Arbeidstijden zijn namelijk in de meeste gevallen al als afspraak vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Uit de praktijk blijkt echter wel dat werknemers vaak geen bezwaar hebben wanneer de ondernemingsraad eenmaal heeft ingestemd.
Kom je er niet uit, neem contact op met het SER Arboplatform.
Wat zijn de rechten van werkenden bij fysiek zwaar werk bij hitte?
De aard van de werkzaamheden laat geen gebruik van hulpmiddelen toe, waardoor we zware voorwerpen handmatig moeten verplaatsen. Door de warmte is dit nog zwaarder dan onder normale omstandigheden.
Fysiek zwaar werk en hitte is een gevaarlijke combinatie. Door fysiek zwaar werk, zoals het handmatig verplaatsen van zware voorwerpen, warmt het lichaam door de inspanning op. Als het buiten of op de werkvloer heel warm is, kan het lichaam moeilijk afkoelen. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Bij fysiek zwaar werk is het daarom belangrijk om maatregelen te treffen om risico’s op gezondheidsklachten te voorkomen of minstens te beperken. Als het echt niet anders kan dan kunnen de zware werkzaamheden het beste gepland worden op de momenten van de dag waarop het nog niet te warm is. Verder is het goed om meer voor de hand liggende maatregelen te nemen, zoals werken in de schaduw, voldoende pauzeren en voldoende water drinken.
Als de werkgever geen maatregelen neemt tegen hitte, dan kan een werknemer op grond van de Arbowet het werk onderbreken als er sprake is van direct gevaar voor zijn gezondheid of veiligheid. Ondanks dat de warmte vervelend kan zijn, is er niet snel sprake van een direct gevaar voor de gezondheid. Bij een werknemer met gezondheidsklachten kan daarentegen sneller sprake zijn van een situatie met direct gevaar. Het is raadzaam om in eerste instantie te proberen met de werkgever tot een passende oplossing te komen en als dat niet lukt juridisch advies in te winnen.
Let op: Werknemers die het werk door hitte onderbreken moeten dit zo snel mogelijk melden aan hun leidinggevende of werkgever.
Gezondheidsklachten?
Wanneer je gezondheidsklachten ervaart kan je ook terecht bij de bedrijfsarts voor preventief advies (zonder dat er sprake is van een ziekmelding). Dit kan tijdens het arbospreekuur.