Advies Gezondheidsraad | Classificatievoorstel carcinogeniteit en mutageniteit Styreen
De subcommissie Classificatie carcinogene stoffen van de Gezondheidsraad heeft op verzoek van het ministerie van SZW beoordeeld of er aanwijzingen zijn dat styreen kankerverwekkend is.

De commissie concludeert dat er
- Beperkt, maar voldoende bewijs is om styreen te classificeren in gevarencategorie 1B, H350: stoffen waarvan verondersteld wordt dat ze kankerverwekkend zijn voor mensen.
- Beperkt bewijs is dat de stof het erfelijk materiaal in cellen kan beschadigen, mutageen is. Daarom adviseert de commissie om styreen te classificeren in gevarencategorie 2, H341.
Lees het advies van de Gezondheidsraad
Elk halfjaar publiceert het ministerie van SZW een bijgewerkte lijst met CMR stoffen in de Staatscourant. De lijst bestaat uit stoffen en processen die:
- door de EU ingedeeld zijn als kankerverwekkend in categorie 1A of 1B en opgenomen in bijlage VI van Verordening (EG) nr. 1272/2008 en bijlage 1 bij Richtlijn 2004/37/EG,
en/of - door de Gezondheidsraad zijn ingedeeld als kankerverwekkend in categorie 1A of 1B.
Styreen op de werkvloer
De stof styreen (CAS nr 100-42-5) wordt in het arbeidsproces gebruikt om polystyreen en synthetisch rubber te maken. Styreen zit in verpakkingsmateriaal en in isolatiemateriaal voor gebouwen, en in met glasvezel versterkte kunststofproducten zoals boten, containers en windmolenwieken.
Beroepsmatige blootstelling aan styreen vindt plaats bij de productie van styreen en van op styreen gebaseerde materialen. Blootstelling vindt voornamelijk plaats via de luchtwegen.
De rol van de Sociaal-Economische Raad (SER)
Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. De SER adviseert en informeert werkgevers, werknemers en arbodeskundigen met het oog op goede arbeidsomstandigheden. Zij kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken.
Deze berichtgeving draagt bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven. De leden van de SER Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek, deskundigen van werkgeversorganisaties en vakbonden en brancheorganisaties en arbodiensten worden separaat schriftelijk geïnformeerd.