Senior beleidsmedewerker Judith Blijden: ‘Hier heb je tijd om na te denken’

Judith Blijden is senior beleidsmedewerker digitale transitie. De lunch bij de SER is supergoed, net zoals de werkprivébalans. Maar het belangrijkste? Dat haar werk maatschappelijk relevant is.

‘Het werk bij de SER is een mooie combinatie van politiek en inhoud. Dat vind je bijna nergens anders. De omvang van de organisatie bevalt me ook. Niet te klein, maar ook weer niet zo groot dat je bijna niemand kent. De beleidsmedewerkers hebben veel autonomie in hun werk. Omdat het werkveld van de SER zo breed is, krijg je de kans om in allerlei verschillende onderwerpen te duiken. Samen met een collega ben ik secretaris van de SER-commissie digitale transitie. Die commissie heeft twee doelen: zorgen dat de impact van technologie wordt meegenomen in alle adviestrajecten van de SER. Daarnaast is het de bedoeling dat we proactief onderwerpen agenderen. Denk aan digitaal bewustzijn, de digitale overheid en de rol van data in onze economie.’

‘Het geeft energie om veel samen te werken; je weet al wat je zelf denkt, toch?’

Lezen en schrijven

‘Over ‘mijn’ onderwerpen lees ik boeken, artikelen en rapporten. Ik schrijf de beleidsnotities voor de vergaderingen en schrijf mee aan de adviezen van de commissie die daarna naar de raad gaan. Ook denk ik na over het proces: wat is er nodig om tot goede besluitvorming te komen? Ik spreek commissieleden en andere stakeholders, zoals ambtenaren en mensen uit het veld. Mijn dagen deel ik zelf in. Een groot deel van mijn werk bestaat uit lezen en schrijven. Omdat ik het fijn vind om mij daarop langer achter elkaar te kunnen concentreren, plan ik op zulke dagen weinig afspraken in.

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling is hier zeker. Vorig jaar heb ik de cursus ‘Verbindend onderhandelen’ gevolgd. Ook door het werk zelf leer ik veel. Omdat ik mij met zoveel onderwerpen bezighoud, leer ik altijd weer nieuwe dingen. Het speelveld is complex, met veel verschillende partijen. De collega’s zijn aardig, bevlogen en inhoudelijk sterk. Op al m’n vragen krijg ik antwoord. Ik vind het ook leuk dat het gewoon is dat zij rapporten van honderden pagina’s niet even scannen, maar écht lezen en voorzien van aantekeningen. Ik werk veel samen met collega’s; ook de adviezen schrijven we samen. Het geeft energie om verschillende expertises samen te brengen. Zo krijg je ideeën die je in je eentje niet zo snel zou hebben. Je weet al wat je zelf denkt, toch?
 

Collega's Judith Blijden en Hanke van der Lee

‘Het werk bij de SER is een mooie combinatie van politiek en inhoud’

Tijd om na te denken

‘‘De werkprivébalans is uitstekend. Ik worden zelden tot nooit gestoord als ik niet werk. Een ander voordeel is de lunch in het bedrijfsrestaurant: supergoed én niet duur. Het eten wordt vers bereid, je ziet gewoon dat de mensen daar hun best op doen. En na de lunch gaan mijn collega’s en ik lekker wandelen in het Haagse Bos, dat naast de deur ligt. Maar het belangrijkste voor mij is dat het werk maatschappelijk relevant is. We werken hier aan grote, complexe vraagstukken die dringend moeten worden opgelost. Over het algemeen gaat het hier om de langere termijn. Dat biedt ruimte voor inhoudelijke verdieping; je hebt tijd om na te denken. En daar houd ik van.’

Collega Judith Blijden © Melanie Lemahieu