Werkgevers - Veelgestelde vragen
Wanneer is een aanstellingskeuring toegestaan?
Een aanstellingskeuring is alleen toegestaan in bepaalde uitzonderingssituaties.
Bijvoorbeeld als de functie risico’s kan opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer of die van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan duikers, brandweermannen, piloten, politiemensen of beroepsmilitairen. Er is dan sprake van speciale functie-eisen.
De werkgever is verplicht om schriftelijk advies te vragen aan de bedrijfsarts of een keuring voor een bepaalde functie terecht is. Na een positief advies moeten de volgende punten schriftelijk worden vastgelegd: de functie-eisen, het doel van de keuring, de specifieke gezondheidsvragen en de medische onderzoeken. Ook moet de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging instemming verlenen met het keuringsbeleid.
Wie voert de aanstellingskeuring uit?
Een aanstellingskeuring mag uitsluitend worden uitgevoerd door een bedrijfsarts aan het eind van een sollicitatieprocedure.
Een bedrijfsarts is een arts die een speciale extra opleiding heeft gevolgd en als bedrijfsarts staat ingeschreven.
Wat gebeurt er tijdens een aanstellingskeuring?
De keuring kan bestaan uit een vragenlijst, een gesprek, een lichamelijk onderzoek en eventueel laboratoriumonderzoek.
Een aanstellingskeuring mag niet worden uitgevoerd om de kans op ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid in de toekomst in te schatten.
Op welk moment vindt een aanstellingskeuring plaats?
Een aanstellingskeuring mag alleen aan het einde van een sollicitatieprocedure plaatsvinden. Alle andere beoordelingen moeten al zijn afgerond en de werkgever moet van plan zijn de betrokken kandidaat aan te nemen. De keuring is dus het sluitstuk van de sollicitatieprocedure.
Een aanstellingskeuring kan ook plaatsvinden in de situatie dat een medewerker binnen het bedrijf of de organisatie een andere functie gaat uitvoeren, waarvoor andere bijzondere eisen op het punt van medische geschiktheid gelden.
Mag een keuring worden gebruikt om toekomstige risico’s in te schatten?
Nee, een aanstellingskeuring mag niet worden uitgevoerd om de kans op ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid in de toekomst in te schatten.
Waarover moet de werkgever de kandidaat informeren in geval van een aanstellingskeuring?
In de vacaturetekst voor de functie moet zijn opgenomen dat een aanstellingskeuring onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure. Voorafgaande aan de keuring zelf moet worden gemeld waarom de keuring plaatsvindt en wat de bedrijfsarts precies gaat onderzoeken.
De werkgever moet er ook op wijzen dat de kandidaat niet verplicht is om mee te werken en ook niet verplicht is om de uitslag van de keuring met de werkgever te delen.
Ook moet gemeld worden dat de kandidaat het recht heeft om een herkeuring aan te vragen als hij/zij het niet eens is met het resultaat van de keuring. Tot slot moet de werkgever de kandidaat er op attenderen dat het mogelijk is om bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) een klacht in te dienen.
Vallen uitzendkrachten onder de Wet op de medische keuringen?
Ja, uitzendkrachten vallen onder de Wet op de medische keuringen (Wmk).
Want: Uitzendkrachten gaan een uitzendovereenkomst (= arbeidsovereenkomst) aan met het uitzendbureau zodat het bureau hen kan uitzenden naar een opdrachtgever die de uitzendkracht wil inlenen (inlener).
Indien de inlener de uitzendkracht een medische keuring wil laten ondergaan, dan wordt deze keuring met het oog op het inlenen verricht - en dus in verband met het aangaan van de arbeidsverhouding.
Is een aanstellingskeuring tijdens een bestaand dienstverband toegestaan?
Niet: als de keuring wordt verricht voor de functie waarin de werknemer al werkzaam is. Dit geldt ook bij contractverlenging.
Wel: als er sprake is van een functiewijziging bij dezelfde werkgever. De nieuwe functie of de nieuwe taken moeten dan andere bijzondere eisen stellen aan de medische geschiktheid. De keuring moet dan voldoen aan de voorwaarden van de Wet op de medische keuringen (Wmk).
Welke informatie ontvangt de werkgever na de uitslag van de aanstellingskeuring?
De kandidaat krijgt zelf als eerste de uitslag van de keuring.
Pas na zijn of haar uitdrukkelijke toestemming mag de bedrijfsarts de uitslag doorgeven aan de werkgever. De bedrijfsarts meldt alleen of de kandidaat geschikt of ongeschikt is, of geschikt is onder bepaalde voorwaarden. De bedrijfsarts mag geen verdere informatie over de medische situatie verstrekken. De kandidaat hoeft zelf over de uitslag ook geen mededelingen te doen.