Meld gezondheidsvragen

Vaak wordt bij een sollicitatieprocedure gebruik gemaakt van een standaard sollicitatieformulier. Dat helpt om op een snelle manier goede kandidaten te vinden. Maar, in zo’n formulier mag niet naar de gezondheid of medische gegevens worden gevraagd.

‘Ben je vaak ziek?’

Tijdens het sollicitatiegesprek mag er niet naar de gezondheid worden gevraagd. Dit mag ook niet in een sollicitatieformulier dat voor, tijdens of na gesprekken moet worden ingevuld. Zelfs vragen of de sollicitant bezwaar heeft tegen een medisch onderzoek mag niet.

Medische keuringen

Het verbod op het stellen van gezondheidsvragen komt voort uit de Wet op de medische keuringen (Wmk).In deze wet staat dat gezondheidsvragen alleen tijdens een aanstellingskeuring  mogen worden gesteld, en dan ook nog alleen door een bedrijfsarts. De wet voorkomt zo dat werkgevers selecteren op mogelijke gezondheidsrisico’s van sollicitanten.

Meld gezondheidsvragen

Krijg je als sollicitant een formulier met gezondheidsvragen? Meld dat aan de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA). Die houdt toezicht op de juiste naleving van de Wet op de medische keuringen.

Check je sollicitatieformulier

Ben je werkgever en gebruik je sollicitatieformulieren, zorg dan dat er geen gezondheidsvragen in staan. Twijfel je over de juistheid van je sollicitatieformulieren, neem dan gerust contact op met de CKA of met een bedrijfsarts. 

Gezondheidsvragen mogen niet tijdens de sollicitatie volgens de wet op de medische keuringen. © Shutterstock