Keurend arts - Veelgestelde vragen
Wanneer is een aanstellingskeuring toegestaan?
Een aanstellingskeuring is alleen toegestaan in bepaalde uitzonderingssituaties.
Bijvoorbeeld als de functie risico’s kan opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer of die van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan duikers, brandweermannen, piloten, politiemensen of beroepsmilitairen. Er is dan sprake van speciale functie-eisen.
De werkgever is verplicht om schriftelijk advies te vragen aan de bedrijfsarts of een keuring voor een bepaalde functie terecht is. Na een positief advies moeten de volgende punten schriftelijk worden vastgelegd: de functie-eisen, het doel van de keuring, de specifieke gezondheidsvragen en de medische onderzoeken. Ook moet de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging instemming verlenen met het keuringsbeleid.
Waar zijn de toetsingscriteria voor een aanstellingskeuring geregeld?
De Wet op de medische keuringen (Wmk) en het Besluit aanstellingskeuringen bepalen de gang van zaken bij aanstellingskeuringen.
Een aanstellingskeuring mag niet worden uitgevoerd om de kans op ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid in de toekomst in te schatten. . Hierin staan regels over de vraag wanneer een aanstellingskeuring mag plaatsvinden en onder welke voorwaarden. Wat een bedrijfsarts tijdens een aanstellingskeuring precies wel en niet mag doen, staat nauwkeurig omschreven in de Leidraad aanstellingskeuringen en het Protocol aanstellingskeuringen.
Op welk moment vindt een aanstellingskeuring plaats?
Een aanstellingskeuring mag alleen aan het einde van een sollicitatieprocedure plaatsvinden. Alle andere beoordelingen moeten al zijn afgerond en de werkgever moet van plan zijn de betrokken kandidaat aan te nemen. De keuring is dus het sluitstuk van de sollicitatieprocedure.
Een aanstellingskeuring kan ook plaatsvinden in de situatie dat een medewerker binnen het bedrijf of de organisatie een andere functie gaat uitvoeren, waarvoor andere bijzondere eisen op het punt van medische geschiktheid gelden.
Welke vragen mag de bedrijfsarts niet stellen?
De bedrijfsarts tijdens de aanstellingskeuring mag geen algemene vragen naar gezondheidssituatie van een kandidaat stellen. De vragen moeten altijd gericht zijn op de specifieke zaken die moeten worden onderzocht en waarvan de kandidaat van te voren op de hoogte is gesteld.
De bedrijfsarts mag geen vragen stellen of onderzoek doen naar zwangerschap, ernstige niet-behandelbare ziektes, hiv en erfelijke ziektes. Ook onderzoek naar het gebruik van alcohol, drugs en geneesmiddelen is niet toegestaan, tenzij dit belangrijk is voor de functie.
Welke informatie ontvangt de werkgever na de uitslag van de aanstellingskeuring?
De kandidaat krijgt zelf als eerste de uitslag van de keuring.
Pas na zijn of haar uitdrukkelijke toestemming mag de bedrijfsarts de uitslag doorgeven aan de werkgever. De bedrijfsarts meldt alleen of de kandidaat geschikt of ongeschikt is, of geschikt is onder bepaalde voorwaarden. De bedrijfsarts mag geen verdere informatie over de medische situatie verstrekken. De kandidaat hoeft zelf over de uitslag ook geen mededelingen te doen.
Kan de sollicitant herkeuring aanvragen als hij/zij het niet eens is met de uitslag?
Ja. De kandidaat heeft de mogelijkheid om een herkeuring aan te vragen als hij of zij het oneens is met de uitslag. De kosten hiervan worden betaald door de werkgever, maar die kan daarvoor een redelijke bijdrage van de betreffende kandidaat vragen. De aanvraag van een herkeuring moet de kandidaat binnen 1 week na ontvangst van de uitslag doen.
De herkeuring wordt gedaan door een andere, onafhankelijke arts. De herkeuring kan wel plaatsvinden bij dezelfde arbodienst. De werkgever mag pas een beslissing nemen over de aanstelling van de sollicitant, nadat hij de uitslag van de herkeuring heeft ontvangen.