Hoe werkt de SER?

Raad

De voltallige raad vergadert in beginsel eenmaal per maand, op de derde donderdag van de maand. Dat gebeurt in de raadzaal van het SER-gebouw. Het belangrijkste onderdeel van de raadsvergadering vormt de behandeling en vaststelling van adviezen. Deze worden voorbereid door een commissie of werkgroep. Als de partijen het op bepaalde punten niet eens zijn, komen de verschillende standpunten in het advies te staan. De vergaderingen van de raad zijn in de regel openbaar. Belangstellenden hoeven zich niet van tevoren aan te melden als zij een vergadering willen bijwonen. Agenda’s en verslagen van de raadsvergaderingen staan op deze website.

Commissies

De raad laat zich in zijn werk bijstaan door een groot aantal commissies en werkgroepen. Evenals de raad zijn ze uit drie partijen samengesteld. Ze bestaan uit ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen. Ook niet-raadsleden kunnen lid zijn van een commissie. De meeste commissies bereiden adviezen voor die vervolgens door de raad worden besproken en vastgesteld. Sommige commissies kunnen ook rechtstreeks advies uitbrengen. Het voorzitterschap van een commissie wordt in beginsel door een kroonlid vervuld. Een bijzondere commissie is de Bestuurskamer. Dit is een commissie van uitsluitend raadsleden die zich speciaal met de bestuurlijke taken van de SER bezighoudt.

Ministerieel vertegenwoordigers

Bij de openbare vergaderingen van de raad en de besloten commissie- en werkgroep-vergaderingen zijn altijd ministeriële vertegenwoordigers als waarnemers aanwezig. Dit zijn ambtenaren die gespecialiseerd zijn in bepaalde beleidsterreinen. Hierdoor is een goede uitwisseling van informatie tussen de raad en zijn commissies met de verschillende departementen mogelijk.

Secretariaat

Het secretariaat ondersteunt de raad en zijn commissies bij de voorbereiding en uitvoering van de verschillende werkzaamheden. Daaronder is begrepen de uitvoering van enkele wetten en de toezichthoudende taak. Het secretariaat telt ongeveer 100 medewerkers. Aan het hoofd staat de algemeen secretaris. (Organisatieschema)

Totstandkoming advies

Een advies doorloopt het volgende traject voor het wordt uitgebracht aan kabinet of parlement:

  1. Een minister of staatssecretaris of het parlement stelt een adviesaanvraag op en stuurt die naar de SER;
  2. Het dagelijks bestuur van de SER beslist welke commissie of werkgroep het advies gaat voorbereiden;
  3. Deze commissie of werkgroep stelt in enkele vergaderingen een concepttekst op. Deze tekst is in de regel openbaar;
  4. De organisaties van sociale partners bespreken het concept in eigen kring en komen met een reactie (‘achterbanberaad’);
  5. De reacties worden besproken in de commissie of werkgroep en verwerkt in de tekst;
  6. Het ontwerpadvies wordt naar de raad gestuurd;
  7. De raad bespreekt het ontwerpadvies in zijn openbare vergadering en stelt het advies vast.
  8. Het advies wordt naar de adviesvrager gestuurd.