Vergroten van je kennis en vaardigheden

Wil je een (nieuwe) stap zetten in je ontwikkeling en weet je niet zo goed hoe te beginnen? Via deze webpagina helpen we je op weg.

We leggen eerst uit op welke manieren je kunt leren. Daarna geven we een aantal loopbaantools waar je kunt beginnen als je nog niet weet wat je wil leren. Ook hebben we een aantal websites van organisaties toegevoegd waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt bij je ontwikkeling, denk dan onder andere aan het leerwerkloket, de vakbonden, Stichting lezen en schrijven, bibliotheken en O&O fondsen.

Manieren om te leren

Bij het woord leren denk je al snel aan in een klaslokaal zitten en luisteren naar een docent. Er zijn verschillende manieren om te leren Je kunt een opleiding gaan volgen waar je een diploma voor krijgt, of een korte training volgen of een workshop. Ook kun je leren via of op het werk, dat heet informeel leren, dan leer je van collega’s en van de taken die hebt. Kijk naar welke manier het beste bij jou past, want dan haal je het meeste plezier uit het leren.

Wat en waar kun je leren? Leeroverzicht van de overheid

Weet je al waar je je in wil ontwikkelen of twijfel je nog, dan kun je terecht bij de website Leeroverzicht van de overheid. Op deze website kan je allerlei zaken vinden over wat je kunt leren, hoe je dat gefinancierd kan krijgen en voor adviezen om te kijken welke cursussen of trainingen het beste bij jou passen. Er zijn op deze website verschillende aanbieders van cursussen te vinden. Je kan advies vragen als werkzoekende, uitkeringsgerechtigde, student, werknemer en zzp’er. Het aanbod is zeer divers: van een cursus schrijven tot een opleiding tot verpleegkundige. Via deze website kun je ook filteren op certificaat of diploma.

Daarnaast kun je via deze website ook vinden hoe je deze kan financieren. Dit kan door middel van subsidie of studiefinanciering, het ligt aan de situatie waar je je in bevindt, via deze website kun je jouw situatie invullen en dan komen er resultaten uit die voor jouw situatie geschikt kunnen zijn.

Wie kan jou helpen met de volgende stap?

Wanneer je hulp nodig hebt bij leven lang ontwikkelen en je er zelf niet uitkomt kan je bij verschillende organisaties terecht. Als je een werkgever hebt, is de eerste stap met je leidinggevende in gesprek gaan over de mogelijkheden om je kennis en vaardigheden te vergroten.

Loopbaantools, hoe begin je met zoeken naar ontwikkelmogelijkheden?

Als je nog niet goed weet wat je kan ontwikkelen en welke wanneer het beste bij je past, kun je een van de gratis loopbaantools proberen. Hieronder vind je een klein overzicht van de tools.

LoopbaanCentraal

Werk digitaal aan je loopbaan met LoopbaanCentraal. Doe onderzoek naar je persoonlijke kwaliteiten en ontdek hoe dit tot een betere match met werk kan leiden. Met een account is het mogelijk testuitslagen op te slaan, een digitaal cv aan te maken of toegang te krijgen tot vragenlijsten en opdrachten.

Loopbaankompas

Ontdek waar jouw talenten en vaardigheden liggen, en hoe je die verder kunt ontwikkelen of toepassen in je (nieuwe) baan.

JobOn

Hier vind je Sollicitatietrainingen en workshops voor werkzoekenden in heel Nederland.

 

Deze lijst is niet compleet, mocht je meer willen weten, dan kun je terecht bij een van onderstaande organisaties. Zij kunnen je verder helpen met je vraag over je ontwikkelmogelijkheden.

De vakbond

De VAKbeweging is een samenwerking van de FNV en CNV twee afzonderlijke vakbonden die het belang van werkenden en werkzoekenden vooropstellen.

De vakbeweging helpt jou als je op zoek bent naar een baan of naar een andere baan. Met behulp van begeleiding, coaching en/of scholing kan de vakbeweging jou helpen. Als je loopbaanbegeleiding wil vanuit de vakbeweging kun je je aanmelden via een aanmeldformulier op de website. Deze loopbaanbegeleiding is zowel voor niet-leden als leden. Van jou wordt alleen gevraagd of je de gemaakte afspraken nakomt. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Het leerwerkloket

Bij een leerwerkloket kan je samen met een loopbaanadviseur ontdekken waar jouw mogelijkheden en kansen liggen. Het Leerwerkloket helpt en adviseert jou als werkende, werkzoekende, scholier en werkgever op het gebied van leren en werken. Het leerwerkloket is er voor iedereen met vragen over o.a. omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten. Elk Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, ’ mbo-scholen en UWV. Er zijn 35 Leerwerkloketten verspreid over het hele land. Kijk hier voor het leerwerkloket in de regio waar je woont.

Bibliotheken

Bibliotheken ondersteunen je bij Leven Lang Ontwikkelen. Als volwassene kun je lid worden van de bibliotheek. Als je lid bent kun je gebruik maken van de gratis cursussen van GoodHabits en soofos. Rond het cursusaanbod organiseren lokale bibliotheken activiteiten zoals een debat, lezing of meet-ups. Op deze manier is online en offline leren mogelijk. Vraag bij je lokale bibliotheek wat voor cursussen zij aanbieden. Zij adviseren je over de cursussen die beschikbaar zijn.

Stichting lezen en schrijven

Stichting lezen en schrijven helpt bij laaggeletterdheid en probeert ook om laaggeletterdheid te voorkomen. Via deze stichting kun je ook allerlei dingen leren zoals het schrijven van een e-mail of je kind leren helpen met het maken van huiswerk. Ook kun je leren hoe je contact opneemt met de overheid of hoe je DigiD kan gebruiken.

O&O fondsen

Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) zijn stichtingen die door werkgevers- en werknemersorganisaties worden bestuurd. Deze fondsen zorgen ervoor dat het aanbod en het niveau van de kennis in het vakgebied van (mogelijke) werknemers op peil blijft. Vraag bij je werkgever na of het is aangesloten bij een O&O fonds. O&O fondsen bieden per sector trainingen en opleidingen aan. Via www.OOverzicht.nl kun je vinden welke O&O fondsen er allemaal zijn.


Duurzame inzetbaarheid: zo realiseer je het

Duurzame inzetbaarheid is erop gericht mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. Lees waar je op moet letten om dit mogelijk te maken.
leven lang ontwikkelen materiaal © Shutterstock

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alle actualiteiten? Schrijf je dan in voor onze Leven lang ontwikkelen-nieuwsbrief en word lid van de LinkedIn-groep.