Kosteloos leren en ontwikkelen

Zelf aan de slag gaan om iets nieuws te leren? Daarvoor bestaan veel mogelijkheden. Bekijk een overzicht van kosteloze cursussen, loopbaantools en persoonlijkheidstesten.

Gratis cursussen en trainingen

Advies bij loopbaanvragen
De Leerwerkloketten geven kosteloos en onafhankelijk advies aan werkenden, werkzoekenden, zpp’ers en werkgevers op het gebied van leren en werken. Het gaat om advies over loopbaan en scholing, en het leerwerkloket kan ook ondersteunen bij het zoeken naar passende financiële regelingen. 

Nationale AI Cursus
Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van ons dagelijks leven en leidt steeds vaker tot discussie. Ontdek in deze cursus wat AI is en hoe het zich verder ontwikkelt.

Nederlandse AI Coalitie
AI-toepassingen ontwikkelen zich in hoog tempo in alle sectoren. Daarom lanceert de Nederlandse AI Coalitie in samenwerking met Topsector Energie een AI een bewustwordingscursus. Deze cursus gaat over de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in de energiesector: AI voor Energie. De cursus is gratis en in eigen tijd en tempo te volgen.

Google Digitale Werkplaats
Ontdek een breed aanbod aan lescontent gericht op een eigen bedrijf of persoonlijke carrière. Leren is mogelijk met afzonderlijke modules, of door een volledige cursus te volgen. 

Allyoucanlearn
Allyoucanlearn is een open leerplatform voor iedereen in de zorg en welzijnssector. Het biedt hulp voor studenten en docenten (mbo en hbo). Ook richt het zich op (gemeente)medewerkers en zzp’ers, mantelzorgers en vrijwilligers die actief zijn in de zorg en welzijn. Allyoucanlearn bestaat uit modules op mbo niveau 1-2, mbo niveau 3-4 en hbo-niveau.

Duolingo
Leer spelenderwijs een nieuwe taal met Duolingo.

WERK-portal
Met de e-learningprogramma’s in de WERK-portal.nl kunnen werknemers en werkzoekenden zonder startkwalificatie hun kansen op (behoud van) werk vergroten. Op de portal staan programma’s over werk zoeken en solliciteren, veilig en prettig werken, taal en werk, omgaan met de computer en social media.

Rekenen: MeneerMegens
Leer rekenen door eenvoudige YouTube-video’s van MeneerMegens te kijken over verschillende rekenonderwerpen. Bij elk onderwerp zijn gratis oefenopdrachten met nakijkmodel te vinden.

Allesuitjezelf
Ruim 25 online modules met trainingen en webinars over diverse thema's (beschikbaar voor gemeentepersoneel). 

SkillsTown
Online trainingen in veel verschillende onderwerpen (beperkt gratis aanbod).

Digivaardig in de Zorg
Leermiddelen rond digitale vaardigheden voor mensen die werkzaam zijn in de zorg.

Springest
Opleidingsvergelijker Springest geeft een overzicht van gratis trainingen in diverse categorieën.

Limburg Leert
Volg meer dan 100 gratis online trainingen met uiteenlopende onderwerpen.  

De Bibliotheek
Volg via de Bibliotheek en SkillsTown ruim 30 online trainingen die je helpen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Diverse online cursussen
Veel onderwijsinstellingen en bedrijven bieden gratis cursussen aan in allerlei vakgebieden. Let op: een gedeelte van deze cursussen is gratis, lees goed de voorwaarden van de aanbieder. Ook moet voor een certificaat vaak worden betaald. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande aanbieders:

Edx
Coursera
MOOC's
Open Universiteit
Universiteit van Nederland
Rijksuniversiteit Groningen
Universiteit van Amsterdam

Technische cursussen en trainingen

Cisco Networking Academy
De Cisco Networking Academy heeft inmiddels ruim 140.000 IT’ers opgeleid. Onderwijsinstellingen kunnen gratis gebruik maken van het lesprogramma, maar daarnaast kan ieder individu online introductietrainingen voor Internet of Things en Cyber Security volgen.

Flatiron’s School Coding Bootcamp prep course
75 uur aan vrij toegankelijk materiaal voor programmeren. Maak kennis met de basisbeginselen; een mooie stap om aan digitale vaardigheden te werken.

Flatiron School's Data Science Bootcamp Prep course
Leer in deze bootcamp de basisbeginselen van data science, de wetenschap rond complexe patronen in grote hoeveelheden data.

Microsoft Learn
Microsoft vroeg data scientists en de bedrijven waar ze werken naar de vaardigheden die nodig zijn voor succes. Op basis hiervan is een aantal cursussen opgesteld met functionele en technische skills.

Microsoft Excel
Leer de basisvaardigheden van Microsoft Excel via deze videocursus op YouTube.

oZone
Online leermateriaal voor de technische sector.

Nationale Blockchain Cursus
Ontdek wat blockchain-technologie is en welke toepassingen dit heeft.

SkillsBuild
Een overzicht van onder andere gratis ICT-cursussen van diverse aanbieders.

Elements of AI
Deze online cursus geeft je inzicht in artificiële intelligentie en de toepassingen daarvan.

Gratis loopbaantools

LoopbaanCentraal
Werk digitaal aan je loopbaan met LoopbaanCentraal. Doe onderzoek naar je persoonlijke kwaliteiten en ontdek hoe dit tot een betere match met werk kan leiden. Met een account is het mogelijk testuitslagen op te slaan, een digitaal cv aan te maken of toegang te krijgen tot vragenlijsten en opdrachten.

Samen Klaar voor de Toekomst
Scan die je vaardigheden van de toekomst (21st century skills) inzichtelijk maakt.

JobOn
Sollicitatietrainingen en workshops voor werkzoekenden in heel Nederland.

Leo-Loopbaan
Leo-Loopbaan biedt in Limburg leerzame en inspirerende activiteiten aan gericht op persoonlijke ontwikkeling. Het gaat bijvoorbeeld om workshops gericht op studie- of beroepskeuze of trainingen rondom competenties en kwaliteiten. De activiteiten zijn vrijwel altijd kosteloos.

123test
Via de website 123test zijn veel gratis loopbaantests te vinden, zoals een snelle beroepentest, competentietest, vaardighedentest of bedrijfskeuzetest.

Testyourselfie
Testyourselfie is een tool voor jongeren om hun soft skills te testen. Soft skills worden steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt van morgen. De test werkt met een aantal herkenbare situaties die tijdens het solliciteren of bij het uitvoeren van werk vaak voorkomen.

Talentenscan
Krijg aan de hand van 24 vragen inzicht in je persoonstype en de daarbij horende talenten.

Talentendetector
Deze test biedt inzicht in unieke talenten en groeikansen.

Loopbaankompas
Ontdek waar jouw talenten en vaardigheden liggen, en hoe je die verder kunt ontwikkelen of toepassen in je (nieuwe) baan.

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten zorgen voor inzicht en helpen daarmee om keuzes te maken voor scholing en werk. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande testen:
- Big Five
- 16 personalities

 

Duurzame inzetbaarheid: zo realiseer je het

Duurzame inzetbaarheid is erop gericht mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. Lees waar je op moet letten om dit mogelijk te maken.
leven lang ontwikkelen materiaal © Shutterstock

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alle actualiteiten? Schrijf je dan in voor onze Leven lang ontwikkelen-nieuwsbrief en word lid van de LinkedIn-groep.