Wat zijn de rechten van werkenden bij fysiek zwaar werk bij hitte?

De aard van de werkzaamheden laat geen gebruik van hulpmiddelen toe, waardoor we zware voorwerpen handmatig moeten verplaatsen. Door de warmte is dit nog zwaarder dan onder normale omstandigheden.

Fysiek zwaar werk en hitte is een gevaarlijke combinatie. Door fysiek zwaar werk, zoals het handmatig verplaatsen van zware voorwerpen, warmt het lichaam door de inspanning op. Als het buiten of op de werkvloer heel warm is, kan het lichaam moeilijk afkoelen. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Bij fysiek zwaar werk is het daarom belangrijk om maatregelen te treffen om risico’s op gezondheidsklachten te voorkomen of minstens te beperken. Als het echt niet anders kan dan kunnen de zware werkzaamheden het beste gepland worden op de momenten van de dag waarop het nog niet te warm is. Verder is het goed om meer voor de hand liggende maatregelen te nemen, zoals werken in de schaduw, voldoende pauzeren en voldoende water drinken.

Als de werkgever geen maatregelen neemt tegen hitte, dan kan een werknemer op grond van de Arbowet het werk onderbreken als er sprake is van direct gevaar voor zijn gezondheid of veiligheid. Ondanks dat de warmte vervelend kan zijn, is er niet snel sprake van een direct gevaar voor de gezondheid. Bij een werknemer met gezondheidsklachten kan daarentegen sneller sprake zijn van een situatie met direct gevaar. Het is raadzaam om in eerste instantie te proberen met de werkgever tot een passende oplossing te komen en als dat niet lukt juridisch advies in te winnen.

Let op: Werknemers die het werk door hitte onderbreken moeten dit zo snel mogelijk melden aan hun leidinggevende of werkgever.

Gezondheidsklachten?

Wanneer je gezondheidsklachten ervaart kan je ook terecht bij de bedrijfsarts voor preventief advies (zonder dat er sprake is van een ziekmelding). Dit kan tijdens het arbospreekuur.