Zij-instroom Zorg en Kinderopvang

Een bijzondere samenwerking met Randstad om tekorten in de zorg en kinderopvang op te vangen.

Regio: Nederland

Randstad helpt organisaties met ‘anders kijken naar talent’. Klanten - binnen de zorg- en kinderopvangsector (en daarbuiten) – worden door Randstad geholpen om anders te kijken naar mensen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld door talent anders te waarderen. Dus niet langer focussen op het perfecte cv, maar oog hebben voor iemands competenties, skills en ambities. Of door de blik én de deur open te stellen voor groepen die nu te veel buitenspel staan en die heel graag aan het werk willen. Door dit potentieel te benutten, werf je letterlijk in een grotere vijver.

Zorg

In de zorg wordt deze werkwijze al succesvol toegepast. Zo hebben InteraktContour, IJsselheem, Careaz en Sensire samen met WGV Zorg en Welzijn en Randstad tijdens de coronapandemie de zogenaamde Taak Brigades ontwikkeld. Dit is een zij-instroomtraject voor diverse verzorgende taken binnen de VVT, de Gehandicaptenzorg en de ziekenhuizen. Kandidaten worden geworven en geselecteerd op de gewenste competenties. De geworven medewerkers worden - op basis van hun al aanwezige competenties - direct ingezet en tegelijkertijd taakgericht opgeleid. Het vertrekpunt is dus wat medewerkers al kunnen, niet hun vorige functie. Daardoor is 95% succesvol ingestroomd en nog steeds aan het werk binnen de zorg.

Kinderopvang

Een ander voorbeeld komt uit de sector kinderopvang. De uitdagingen binnen de kinderopvang zijn groot, denk hierbij aan de tekorten in de sector. Om deze uitdagingen aan te gaan, hebben drie organisaties de handen ineen geslagen en besloten om hiervoor elk hun eigen expertise in te zetten: Samenwerkende Kinderopvang, Randstad en het Nova College. In korte tijd is samen gekeken naar wat er wél kan: een maatwerktraject om zij-instromers kennis te laten maken met het werken in de kinderopvang. Na dit eerste traject kunnen geïnteresseerden nog beter bepalen of zij werken in de kinderopvang écht als hun volgende stap in de carrière zien en worden zij direct ingezet in de organisatie op specifieke taken, en kunnen daarna doorgroeien.

Betrokken samenwerkingspartners

InteraktContour, IJsselheem, Careaz, Sensire, WGV Zorg en Welzijn, Samenwerkende Kinderopvang, Nova College

Contactpersoon

Odette van Gaalen | E: odette.van.gaalen@nl.randstad.com | T: 06-53 61 24 33