Home | Actueel | Nieuwsberichten | 2010-2018 | 2017 | Digitaal OR-reglement nu ook voor OR met lijstenstelsel

Digitaal OR-reglement nu ook voor OR met lijstenstelsel

4 september 2017

De tool waarmee je als ondernemingsraad snel en eenvoudig een OR-reglement kunt opstellen is nu ook geschikt voor een OR die voor verkiezingen het lijstenstelsel toepast, in plaats van het personenstelsel. In het reglement legt de OR afspraken vast over onder meer de omvang, zittingsduur, verkiezingen en werkwijze van de OR.

Wat is de tool?

De tool, die gebaseerd is op het SER-Voorbeeldreglement, biedt een menu met keuzemogelijkheden waarmee een OR zijn eigen reglement kan opstellen. Daarnaast biedt de tool een toelichting bij een keuzemogelijkheid en kun je tussentijds opslaan, informatie delen met mede-OR-leden en notities toevoegen.

Wat is een lijstenstelsel?

Iedere OR kiest in zijn reglement met welk kiesstelsel de verkiezingen plaatsvinden. Dat is vaak afhankelijk van de omvang en structuur van de organisatie. Naast het personenstelsel bestaat ook het zogenaamde lijstenstelsel. In het lijstenstelsel brengen de kiezers een stem uit op een lijst. De lijsten vertegenwoordigen een bepaald programma. De kiezer stemt dus in principe op een programma en niet op een individu. Het voordeel is dat je alle kandidaten niet persoonlijk hoeft te kennen om een keuze te maken. Bij de meeste lijstenstelsels kun je binnen een lijst ook nog je voorkeur voor een bepaalde kandidaat aangeven. Bij voldoende stemmen komt deze kandidaat, ongeacht zijn plaats op de kandidatenlijst, in de OR.

Maak jouw OR-reglement op maat

Maak een maatwerkreglement in een handomdraai
Alles over het thema